DAJE SE NA ZNANJE:

12 July 2015

Scream (2015-?)

Nema puno razloga zbog kojih bih vam preporučio da pogledate ovo novo čedo MTV. U stvari, sad kada bolje razmislim, a nakon odgledane i druge epizode, ne vidim niti jedan razlog da bilo ko utroši svojih 43 minuta života u ovu nemaštovitu, neduhovitu, nezanimljivu TV adaptaciju istoimenog kultnog filmskog serijala sa kraja prošlog veka (koji je i sam doživeo, finansijski neuspešan, rivajval pre četiri godine, u svom četvrtom nastavku)

Pošto i sam upadam u ljubitelje te serije (ali filmske), čak odgovorno tvrdim da je prvi Scream definitivno i klasik i jedan od ponajboljih filmova veterana Vesa Krejvena (The Last House on The Left), ne čudi što sam odlučio da dam šansu ovom TV projektu koji je od početka imao sasvim malo nade za  uspeh.

Jer, kako to napraviti slešer TV seriju ? Osnovna karakteristika svakog slešera, bilo dobrog ili lošeg, jeste da kako vreme odmiče tako se i rapidno smanjuje  broj likova. Gotovo neizbežna, tzv. "Final Girl" (poslednja preživela devojka koja se suprostavlja kasapinu sa maskom, bez maske, sa motornom testerom ili sekirom...) u tipičnom slešeru to postane u nekom 65 minuta filma (koji traje takođe standardnih 90), dok je za ovaj naš MTV "Scream" predviđeno 10 epizoda i to u prvoj (wtf?)  sezoni. Zar iko očekuje da ovakav koncept može imati više od jedne sezone ?

Mislim, sudeći po ove dve epizode, osim tog naslova i maske (koja nije ghostface kao u originalu već nešto nalik na izraz lica ljudi koji se baš dobro naprežu...iznad WC šolje), MTV je odlučio da (svima) nama uvali kukavičije jaje.
 Zbog toga, umesto slešera, imamo samo prvih 5 minuta  koji su relativno zanimljivi (a već u drugoj epizodi sama scena ubistva je bleda u odnosu na početak serije koji ni onako nije bio nešto spektakularan), dok u preostalom delu pratimo ljubavne probleme, navodno, tinejdžera (koje tumače glumci dovoljno stari da i sami imaju decu tinejdžere, da ne pominjem njihove, bar za većinu, veoma upitne talente za glumu), i sve to, uz najnovije MTV hitove koje nam redovno potpisuju u donjem levom uglu.

Tri poljupca hoću ja
Neću jedan 
Neću dva

Kvazi osavremenjavanje originalnog scenarija (koji je na velika horor vrata uveo mobilni telefon) u vidu youtube i društvenih mreža je u suštini veoma lažno i apsolutno protiv duha svog imenjaka.
 "Harper's Island" iz 2009 godine koji je imao sličan slešer koncept nije dobro prošao ni kod publike ni kod kritike pa ga je CBS brže bolje skinuo sa programa. I takav, nesavršen (naročito u završnim epizodama) TV produkt predstavlja pojam za ovu tinejdž sapunicu (da se razumemo nemam ništa protiv ljigavih sapunica ako su dovoljno sočne i zanimljive).
Serija koja nam dolazi takođe sa MTV, "Teen Wolf" je u svojim prvim sezonama svetlosnu,ili kako bi neki naši političari rekli, svemirsku godinu ispred ovog SCreama...


Na skali od (1-5) ocena: 1


recenzija: DeHičkok