DAJE SE NA ZNANJE:

27 March 2015

Misteriozna ubistva u Oksfordu. Ne, ovo nije još jedan od slučajeva za inspektora Morsa, niti je ovo visoko tehnološki triler. Ovo je visoko intelektualni triler (ili bar tako pokušavaju da nam ga predstave) za ljubitelje matematike,filozofije ali i one koji vole i "DaVinčijev kod" i "Ime ruže".

1. Ako ste pravi filmofil ovaj film  će te poželeti da pogledate zbog:


2.  A  gledali smo ga :  

jer u stvari volimo i misterije i ubistva u Oksfordu. Volim i "Ime ruže" (roman više nego film ali ni film nije loš). 



3. Glavni razlog zbog čega će te ga (možda) odgledati do kraja:
nije ova baba od gore već to što možda čekate da glumica Leonor Watling (to je ona dole) iskaže sav svoj potencijal ? Razumljivo...mada, čini mi se da ni njeni očigledni atributi nisu vredni da izgubite vreme na ovaj film


4. Dvougao:
loše:  I dok je veteran John Hurt savršeno odabran za ulogu profesora Artura Seldoma, Elijah Wood se u ulozi američkog studenta došljaka ovde snalazi kao riba na suvom (koja potom završi u čorbi). Loše, loše je ovo moj Elajdža... Ne znam, možda mi ženski čitaoci otkriju koji je razlog što je ovde  naš Elajdža takav srcolomac, osim onog očiglednog, da su junakinje očigledno lude ? Osim preglumljivanja (od mnogih) "The Oxford Murders" pati od čudnog miksa, pa često kao da gledamo različite i fimove i žanrove u jednoj sceni. Još gore, kako film teče, postaje sve lošiji i lošiji...

dobro:   ? Ako računamo par scena koji me podsećaju na starog (dobrog) de la Iglesia i par "atributa" glavne glumice ničeg drugog ne mogu da se setim


5. Šta bi bilo kad bi bilo:
 Možda bi sve bilo drugačije da je glavnu ulogu tumačio Gael Gacia Bernal umesto hobita Elajdže, ako su, naravno, tačne špekulacije na tu temu.

  Režija: Alex de la Iglesia
  Glume: Elijah Wood, John Hurt,Leonor Watling, Julia Cox

Na skali od (1-6) ocena: 2

recenzija: Biograf


* 1000 jeste lista ali nije top lista i filmovi nisu složeni ni po kom redosledu osim nasumičnog

25 March 2015

Previously on Justified 


5) "Sounding"

Eva preduzima očajničke mere i eto nam prilike da vidimo starog znalca.

Njeno bekstvo se neće slavno završiti i na kraju epizode karte (one podeljene) postaju otvorene.
Ču-ču pokazuje svoju snagu a spirala nasilja se ubrzava.
Fekus i Dafi, možda malo neubedljivo razrešenje čitavog pokušaja da se otkrije da li je Eva "taster".
Sve u svemu, solidna epizoda.

6) "Alive Day"


Epizoda koja počinje veridbom završava se time što verenik saznaje da mu je verenica veoma neverna. U ovoj epizodi i maršal Givens konačno zapuca (i ubije) što znači da nas napušta još jedan interesantan lik.

A tu su i rudari i ujaci...

7) "The Hunt"


Rejlan i Vinona, e njih odavno nismo videli zajedno u istom kadru a nikada sa ovom plačljivicom koja voli da puni pelene. Scena u kojoj njihova ćerka plače dok njih dvoje pokušavaju da vode ozbiljan razgovor je na više načina urnebesna ali i izuzetno realna, i to svaki roditelj može da vam potvrdi.

I Arlo se sve više vraća u igru. Lepo je videti starog momka ponovo u akciji.
Odlazak u lov Bojd i Eva će iskoristiti za jednu od najnepetijih scena ove sezone, i kao što je to specijalnost "Justified", tenzija se uglavnom postiže razgovorom. Bojd razotkriva Evu ali je možda njegova ljubav jača...ili ima neki drugi plan za nju. Nikada ne možeš biti siguran sa njim.

8) "Dark As a Dungeon"

“If you wanted to get hit in the front, you should have run toward me.”
"Goddamned" ovo postaje jedna od najboljih ako ne i najbolja sezona "Justified" i biće stvarno teško oprostiti se sa ovom serijom za par nedelja. Ali kao što se i Rejlan Givens rešava svojih duhova iz prošlosti valjda ćemo i mi skupiti dovoljno snage za taj konačni kraj...
Ali bez patetisanja..."Justified" to ne zaslužuje. U osmoj epizodi, oprostićemo se mister Vokerom, koji će u u trenucima svoje smrti biti deo još jednog nezaboravnog "one/two liner-a" . 
Ako smo i ostali bez Vokera tu je njegov poslodavac Markham. Sem Eliot će nam sigurno praviti društvo do poslednje epizode.



19 March 2015

"Brick" iliti "Cigla" je "buk baj d' buk" klasični noir film iz tamo nekih četrdesetih godina prošlog veka.

- Da li imamo tvrdoglavog privatnog detektiva koji dobro bije pesnicama (a i dobro podnosi batine)? Check.
- Da li imamo fatalnu žensku ?
Check.
- Da li vizuelno dominiraju slabo osvetljeni kadrovi, tačnije, režiser voli da se poigrava sa svetlošću i senkom ?
Check.

Ostatak recenzije ovog veoma zanimljivog filma je na novom sajtu/blogu
https://www.bozzavampir.com/2017/12/18/brick-2005/


16 March 2015

Red je da jednu od najboljih TV serija ispratimo u legendu na jedan dostojanstven način. O ovoj seriji smo već pisali ovde i ovde.

 Poslednja sezona sage o maršalu Rejlan Givensu počela je dvadesetog januara ove godine i kao što je obećano doneće nam finalni obračun sa harizmatičnim negativcem (i Givensovim pajtosom iz detinjstva) Bojd Krauederom. Ali ne pre nego što usput ne upoznamo galeriju nekih novih kriminalaca  koji će konačnom okršaju dati poseban šmek.
U naredna četiri nastavka, pričamo o "Justified" sezoni br. 6. Ako niste gledali, nemojte ovo ni čitati. Spojleri su neizbežni.


1) "Fate's Right Hand"

Karte su podeljene na kraju prošle sezone. Mreža za  Bojda je postavljena a njegova voljena Eva (Joelle Carter) mora biti ona koja će mu stegnuti omču. Ako to ne učini sledi joj ekspresan povratak u zatvor. U ovoj epizodi poslednji put ćemo videti i jednog od najupečatljivijih likova koje nam je "Justified" doneo. U suštini, ovo je veoma neobična epizoda za start sezone. Poprilično je lagana, neobavezna, bez nekih većih tenzija...rekao bih čak malo i dosadnjikava (što i dalje znači da je i ovakva nekih deset puta bolja od prosečnih TV produkata i uradaka). A onda sledi onaj BANG na kraju... i tada, upravo tada, shvatamo da više nema zajebancije. Biće ovo borba na život i smrt.



2) "Cash Game"


 Ovde je već "Justified" standardno fantastičan. Epizoda funkcioniše na svim nivoima. Od očajne Eve koja plete mrežu (ili se mreža plete oko nje) do prvog susreta Bojda i Rejlana u ovoj sezoni. Polako otkrivamo i pozadinu nove mračne pretnje koja se nadvila nad Harlan. Taj Voker je samo posrednik (mada i dalje psihopata) i radi za završnog "velikog zlog vuka" u ovoj seriji, a to je, glavom i bez brade Sem Eliot (Sam Elliot). Što bi rekli, pravi čovek na pravom mestu u pravo vreme. U ovoj epizodi vidimo ponovo i Vin Dafija a i Katherine Halle (Mary Steenburgen). 


Zanimljivo je da su Mary i Sam glumili ostareli bračni par u onoj komediji sa Hju Grantom i Ketrin Bredšou. Znate one Morganove


 Djui će nam večno nedostajati ali u ovoj epizodi nam stiže dostojna zamena u vidu rmpalije Ču Čua. 

Odlična epizoda.


3) "Noblesse Oblige"


Takođe veoma dobra epizoda. Givens je ovde malo u pozadini dok je fokus pre svega na Evi (odlična,stvarno odlična Joelle Carter) i njenim nevoljama. A verujte mi, nije joj nimalo lako. Ipak vrhunac epizode je scena večere u kojoj je Ejveri Markham (Elliot Sam) istovremeno i neodoljivo šarmantan i nenadmašno dijaboličan. Vrhunski scenario sa vrhunskim perfomansom Sam Elliota (a za to je zaslužan i ugao kamere, tačnije snimatelj) donosi nam negativca koji Harlan (a i Givens i Bojd) još nije video.



4) "The Trash and the Snake"


 "Justified" nastavlja svoju ludu vožnju ka finalu sa ovom, u nekoliko pogleda, najzabavnijom epizodom šeste sezone. Pre svega, ne smemo preskočiti ulogu Jake Busey čija će nas sudbina sve impresionirati.


 Ali on je samo delić ove epizode koja će nam doneti nekoliko starih dobrih znalaca. I kao što Ejveri zna veoma dobro istoriju svakoga od ključnih igrača u Harlanu, i autori serije znaju da nas obraduju gotovo u svakoj epizodi  sa nekim dragim/upečatljivim likom iz proteklih pet godina. Naravno, ključna činjenica za pojavljivanje jeste da je uspeo da u tih pet godina i preživi. I kada već pominjem preživljavanje, evo prođe i četvrta epizoda a naš maršal nije još nikoga upucao.









12 March 2015

 1: Grupa TNT


Ko bi rekao da će ova epizoda iz 1969 godine postati prva u kultnom serijalu na prostorima ex-YU, čuvenom i voljenom "Alan Fordu". Onaj ko nije živeo u tim zlatnim (ili gorkim) vremenima teško može razumeti kakav je status ovaj strip neobičnog, nestandardnog, malog formata imao od Triglava do Đevđelije. Činjenica da je preveden dijaloški na tipičan zagrebački dijalekt/govor od strane nenadmašnog i genijalnog Nenada Brixya sadašnjim čitaocima (naročito sa naših prostora) verovatno deluje još nerazumljivije i začudnije. Ali ta kombinacija satire, parodije i Brixyjevih jezičkih dodatih vinjeta podarila nam je replike koje su postale deo svakodnevnog govora.
  Prvu epizodu "Alana Forda" pročitao sam tamo negde početkom osamdesetih godina kada su me baba i deda odveli na letovanje u Biograd. Znate gde je Biograd ? E, nema ti on mnogo veze sa Beogradom, mada je tada svakako imao. Bili smo u Biogradu (država Hrvatska a tada samo jedna od republika SFRJ) u beogradskom odmaralištu (vlasništvu radnika jedne beogradske građevinske firme) i uopšte se više ne sećam kakav nam je tačno izgledao smeštaj. Znam samo da su mi te kućice u borovoj šumi ostale u sećanju  po mirisu iglica i mirisu obližnjeg mora, i možda, samo možda, po mirisu kose jedne riđokose devojčice koja je bila smeštena u bungalovu preko puta.
 A možda sam sve to pomešao, jer sam se više puta u detinjstvu vraćao u Biograd (majka mi je radila u toj građevinskoj firmi/vlasniku odmarališta) i, kao i uvek, kada su sećanja u pitanju, ostaju nam samo neke slike, zvuci...i mirisi.


 Ali, siguran sam da je taj prvi Alan Ford, epizoda "Arsen Lupen", sasvim slučajno dospeo u moje ruke. Našao sam je u ormariću, na gornjoj polici, ispod ćebadi. Neko ga je tu zaboravio. Hvala tom nekom !!!! Fala čoveče ! :-)
 Pažljivo sam ga pročitao. Jednom. Drugi put...treći. Mislim da sam tada imao nekih 8,9 godina i od stripova sam čitao "Mikijeve zabavnike" i "Almanahe" i eventualno Kapetan Mikija, Zagora (ako opet i to ne mešam sa nekim drugim periodom).
 "Arsen Lupen" je bio smešan, "Arsen Lupen" je bio zanimljiv, "Arsen Lupen" je bio super (da li smo tada uopšte koristili tu, sada odomaćenu reč "super" ?). Jedva sam nekako iskamčio pare od babe (mada verovatno od dede) da na trafici kupim još neku epizodu "Alan Forda". Ne sećam se više koja je to bila. I ne, ostalo nije istorija. Ostalo je prohujalo detinjstvo, neko drugo vreme i nešto neponovljivo...
 Elem, zašto ovde, umesto da pišem o toj prvoj epizodi "Grupa TNT" slinavim za nekim Lupigom, i nekim mirisima... eto, može mi se...ako Vam se ne sviđa...kuš bre odavde...ovo je moj blog (oprosti mi sveti Bozzo Vampiru iz Zemuna ).
"Grupa TNT" je dobra, smešna epizoda...i danas smešna. Vidi se da je nastala kao parodija na tada (i izgleda uvek) aktuelnog James Bonda ali veoma brzo će cvećarnica u Njujorku postati totalno drukčija od drugih...i samo naša...svih nas.

pozdrav
Biograf

p.s. nije mi namera da analiziram sve epizoda Alana Forda, niti ću to činiti. Ono što možete očekivati jeste da ću povremeno sa vama podeliti utiske o pojedinim epizodima, verovatno i više njih u jednom postu. Ukoliko mi se omakne pa opet skrenem sa teme i počnem bulazniti o nekim mirisima...oprostite. Budite širokog srca...imajte dušu.

09 March 2015

Vidiš da već smo tu na pola puta...


a recenzija se preselila na novi sajt (part I i part II)

05 March 2015