DAJE SE NA ZNANJE:

20 December 2013

Ravna Gora: Sunovrat (epizoda 3)

Kako nam kaže TutaMuta, treća epizoda nije bila toliko inspirativna kao prethodna ali ipak i ovog puta se Tuta (a i Muta) potrudio da nam izdvoji najupečatljivije elemente iz "Sunovrata".
-----





Malo je teško pisati o trećoj epizodi Ravne Gore posle sulude prve i brilijantno komične druge epizode. Ova nije bila  (ni upola) smešna a u suštini, generalno, nije bila ni toliko loša (kao prethodne). Otprilike ovakve, kao ovu,  očekivao sam  kao neke standardne.

              (o ne, prvi kadar je opet lišće...na sreću to je bila samo varka)

Počinje odmah tamo gde je stvarno zanimljivo (a to nije Planinica). Idemo na front.




Navikli su nas već scenartisti da se ovde likovi uglavnom tretiraju kao karikature i da njhove rečenice ne zvuče niti prirodno niti primereno ali u redu... I u Zagoru su uglavnom svi karakteri bili takvi pa mi to nije smetalao da ga čitam, sem kad mi je baš smetalo....
 Nego, bitno je da je ovo ipak na frontu (doduše pozadinskom) i da ne slušam priče o šnajderaju, rakiji i dirižablima.


Planinica se pojavljuje u nekom osmom minutu i začudo i tu se dešavaju relativno zanimljive stvari.

(slaninica u Planinici)

Saznajemo da braća Taralać uopšte ne slažu, sukobljeni su oko međe i oko toga kome je otac ostavio kvalitetnije zemljište. Tipičan slučaj za tipično srpske familijarne odnose, poručuju nam autori i sa time mogu delimično da se složim (ipak sam u Srbiji tek nekoliko stotina godina, a ni u mom rodnom Egiptu nije bilo baš nešto bolje...pitajte slobodno druge faraone ko je sve napr. završavao u grobnicama sa nama mumijama)
Tu je i učitelj, traži Žarka i šetka se sa puškama i sa drugovima.

(tipičan komunistički osmeh) 
(pozdravite Radmilu)


(a zašto bar ovde  gluma nije na na nivou indijskih sapunica ako već po pravljenju faca pokušavaju da imitiraju za njih nedostižne domete Male Neveste )

Razumem ja potrebu naturščika da glume u filmovima/serijama  ali ne razumem potrebu producenata/autora serije da nisu našli neke kvalitetnije. Doduše, nadam se da i Olga Odanović ovako glumi jer je to režiser od nje tražio.

(Neće da valja)

Ipak, sve u svemu, do sada, ako ne i  najzanimljiviji bar najkorisniji momenti boravka u Planinici do sada.


Ovo scene u vozu zaslužuju stvarno pohvalu. Piči muzika, trubači, vojska pijanči i peva. 


 (daj mu ga brate, ožeži)


Kao što rekoh, majstorski je ovde napravljena poprilično napeta i mučna atmosfera. Ove scene su stvarno dobre. Nažalost vrhunac sukoba Milisava i pijanog, a po svemu sudeći budućeg četnika, Triše kada mu on zapreti ovako
(Hoćeš sad da ti iščupam jabučicu !!!)

se razreši očajnom, ali stvarno, i oprostite što koristim ovakve izraze na ovom svetom mestu,  debilnom, rečenicom, i u ovom kontekstu i uopšte

(Polako Trišo bog te šišo)

Ipak, beležimo, treća epizoda, oko dvadesetog minuta,  najuzbudljiviji deo Ravne Gore do sada....Sledi povratak Milisava u rodno selo (sve sa devojčicom koju je "kidnapovao" u prošloj epizodi)




Nakon toga, gledamo relativno zanimljiva dešavanja među oficirima vojske Jugoslavije... Nenad Jezdiće definitivno prestaje više da liči na Crnog Gruju i u potpunosti ulazi u lik majora Stankovića a uvek je lepo videti Radka Poliča, ovog puta u ulozi potpukovnika Rudolfa Ukmara. Sasvim o.k. su ove scene





Nakon toga sledi malo patetike, u vidu povratka onog našeg nesrećnog bicikliste Vukašina Taralaća kući, ali ajde i to je donekle korektno urađeno. Mirko Babić kao deda Obrad i kamera koja se zadržava na njegovom licu u tom trenutku konačno slikom prenosi mnogo više nego što može da se iskaže rečima. Ovo je pre svega vizuelni medij i dobro je da se i režiser to poneki put doseti. 




A onda naravno dolazi deo koji je možda bio super u Selo gori baba se češlja (a tu seriju nisam gledao) a koji u ovakvim, barem kako se tvrdi, ozbiljnim, od istorijiskih važnosti projektima jednostavno nije dopustiv.



Kada se Boda Nikolić (a deca ga znaju kao Šilju) i Ljiljana Stjepanović (a ja je znam kao Spečenu) pojave u ovim kostimima već je znak da će mast da ode u propast (s'tim što se nadam da će ovi, svakako, dobri glumci u daljim epizodama dobiti i neke "normalnije" tekstove ). Doduše, ko bi drugi i mogao da glumi roditelje Milisava.
 A evo ga i on kako jurca za zmajem sa onom jadnom devojčicom.







Kao da ovo sve nije dovoljno tu je i još jedan "talentovan" naturščik


I kao da sve to što sve nije dovoljno dolazi i vrhunac i kraj epizode u vidu tipične scene za neku meksičko/venecuelansku seriju.


Pa zar je svrha pojave poručnika Garića na onom konju podno sela Planinica da se vrati u razrušeni Beograd i otkrije (svima nama) da su mu ćerka (kod Milisava) i žena (nemam pojma gde je) nestali da bi, onako hrabro, junački plakao nad slikom 




Kada bi blio manje ovakvih a više onakvih delova Ravna Gora bi još možda bila i dobra...ali, u redu, tek je treća epizoda i ona je bila najbolja od svih do sada...u četvrtoj kažu pojavljuje se lično On...pa hajde da vidimo i to čudo.

---> epizoda 4 "Pukovnik"


Anonymous said...

Ko ti daje pravo da ovako ismevas vredan rad ljudi koji su nam podarili ovu lepu i znacajnu seriju ?
Sta si ti korisno uradio u zivotu ?

Biograf said...

U vredan rad ne sumnjam. U znacaj takodje. A ako cemo pravo ima i ovde te lepote koju pominjes... doduse, tu mislim na ono lisce...
Ali ozbiljno, jedini nacin da neko ovu seriju shvati ozbiljno jeste da je tumaci u tom komediografskom montipajton-tesnakoza kljucu. Svako drugacije gledanje verujem da izaziva teske posledice...