DAJE SE NA ZNANJE:

15 January 2014

Frozen (2013)

Spektakularni crtani film, svakako najambiciozniji u poslednjih nekoliko decenija stigao je i u naše bioskope.
Gledao sam ga u Tuckwood-u, 2D projekcija, porodično (poslednjih godina u bioskopima samo gledam crtaće), u sali u kojoj se nalazi  malo platno koje svakako ne odgovora potrebama filma.



"Ledeno kraljevstvo" je Dizni snimio u Cinemascopu, dakle, po default-u zahteva ogromno bioskopsko platno. Frozen je gotovo klasični mjuzikl, pa i ozvučenje mora biti savršeno a takođe je napravljen pre svega kao 3D, što znači da u Srbiji praktično ne postoji ni jedan bioskop koji bi mogao da zadovolji sve ove uslove a da bi u ovom predivnom crtaću uživali baš onako u potpunosti kako su ga autori  i zamislili.




Obratite pažnju na ovaj trejler. Poprilično je zavaravajući. Kao što rekoh, Frozen je mjuzikl, a i sinhronizacija, tj. glasovi glumaca iz reklame i samog filma se razlikuju. Sinhronizacija je inače vrhunski urađena. Songovi se naravno pevaju...na srpskom. Te pesme možda čak i bolje zvuče nego u originalu.





 Osim Lejle Hot (koja peva sve ženske glasove) naročito bih istakao Dubravka Jovanovića. Njegova uloga od nekih pet minuta u kojem je pozajmio glas vlasniku prodavnice je urnebesna. Taj deo verovatno klincima i nije bio toliko smešan ali je među nama 'velikima' izazvao provalu smeha.

 I kad već pominjem odrasle, Ledeno Kraljevstvo je crtani u kome podjednako mogu uživati i stariji gledaoci. Današnji crtani filmovi su kvalitativno daleko bolji od igranih filmova koji nam stižu iz Holivuda. Razlog tome je verovatno taj što se godišnje snima veoma mali broj dugometražnih crtaća. Oni su izuzetno skupi za produkciju pa studiji dobro vode računa o takvim projektima. Vrhunski scenario se jednostavno mora podrazumevati a kada se udruže talenti kao za Frozen pod pokroviteljstvom(produkcijom) genija kao što je John Lasseter dobijamo ovo remek delo. Definitivno najbolji crtać iz 2013 godine a sasvim moguće i najbolji uopšte film iz prošle godine.

Na skali od (1-6) ocena: 5



recenzija: Biograf