DAJE SE NA ZNANJE:

06 January 2014

Terminator Salvation aka Terminator 4 (2009)

Režiser: McG

Glume:   Christian Bale

                Sam Worthington
                 Anton Yelchin
                      

O čemu se ovde radi: 

 Betmen vs Terminator






Ključna reč iz naziva filma:


Salvation



Ako bi opisao jednom rečju ovaj film koju bi reč upotrebio:

 bljak




Ima li tu nešto zanimljivo ?

Okej. Ovo je trebalo biti totalni reboot Terminatora, početak nove trilogije, prilika da se dodatno zaradi još gomila novca. Terminator, Betmen u ulozi Džona Konora, ima li bolje kombinacije ? Ovo je za sve bila sigurica i nesumnjivo su producenti trljali ruke čekajući premijeru i unapred brojali pare koje će zaraditi... taman za neki novi auto, ili dodatni bazen sa grejanjem u svojim vilama za neke snežne dane u LA.

Šta je dobro u ovom filmu ?

Možda je najbolje od svega to što je Terminator Salvation pokazao da nije dovoljno uložiti 200 miliona dolara u specijalne efekte i trenutno najpopularniju glumačku zvezdu. Ima nešto i u scenariju i u režiji (Naravno, svaki ljubitelj Transformersa sada mi se slatko smeje)




Šta je još dobro u filmu ?


Ne glumi Claire Danes.





Šta je loše u ovom filmu ?


 Priča. Postoje razne nepotvrđene verzije  o tome kako se menjao i prilagođavao ovaj scenario koji je trebao da prikaže prve godine rata između mašina i ljudi. Smešten u ono što je u svim prethodnim delovima Terminatora bila budućnost, ideja filma nije da nije imala određenog potencijala. Glavna mana same ideje je što je prilično teško učiniti zanimljivim nešto o čemu svi znamo kako će se završiti (mašine će poslati Terminatora u prošlost), a da nevolja bude veća ovde su se scenaristi bavili samim početkom takve priče. Kako je koncipiran, ne da do tog, svima poznatog trenutka u ovom delu uopšte ne dolazimo, nego se čini da je  samo slanje Terminatora bilo predviđeno za nekakav potencijalni  treći nastavak ove "nove"  trilogije.

 Zbog toga ovde imamo praktično dva filma u filmu. Dve gotovo nevezane priče, do pred sam kraj. 

 Sam Worthington glumi nekakvog Marcus Wrighta osuđenika na smrt koji se nakon "kome" budi u postapokaliptičnom svetu u kome se odigrava rat između mašina i ljudi. 

Christian Bale je Džon Konor, u doba kada još uvek nije postao vođa pokreta otpora. 
Anton Yelchin je tinejdžerski Michael Beihn aka Kajl Ris, tatko na Konor.





Šta je još loše u ovom filmu ?

Bale je ovde na autopilotu. Njegov portret Džona Konora je neuverljiv, mada, dosta toga  ide na dušu scenarista koji jednostavno nisu taj lik prikazali ubedljivije. Švarceneger je mogao da nosi ulogu samo svojom fizičkom pojavom i par rečenica koje će izgovoriti, Christian Bale jednostavno nije takav tip glumca.






Postoje li bolji filmovi od ovog ?


Terminator 1, Terminator 2, Terminator 3



Postoje li lošiji filmovi od ovog ?

Pretpostavljam da će onaj tek najavljeni iz 2015 godine, sve sa Švarcenegerom,  biti još gori... sem ako se ne odigrava u domu penzionera.

Vredi li ovo gledati ?

Ima ovaj film dobre efekte. Ima i poneku interesantnu jurnjavu. Nažalost najmanje liči na svet Terminatora već više na nekakav Mad Max sa robotima, što možda i nije toliko loše samo da je bolje režiran,odglumljen i pre svega napisan.




Zaključak za kraj:

Ne mogu da preporučim ovaj film nikome. Jednostavno ne vidim razlog da ga pogledate ako ste već gledali prva dva dela Terminatora.


Na skali od (1-6) ocena: 2 

recenzija: Gimitrije Verzićduh sa dva plava oka