DAJE SE NA ZNANJE:

02 August 2014

Zagor odabrane priče br. 26: Blago Žana Lafita

U cilju popularizacije stripa na našim prostorima, započinjemo prikaze aktuelnih (i manje aktuelnih) izdanja. Na žalost, strip je gotovo nestao sa kioska i postao je elitna (i često veoma skupa) roba koja se može nabaviti samo u knjižarama. I dok je normalno da se određene publikacije te devete umetnosti svojim kvalitetom i nalaze u knjižarama neophodno je imati i zdravo kiosk izdanje. Tiraži stripova su sve manji svuda u svetu pa ne čudi što je takav trend i kod nas. Klince, pored video igrica i gomila druge lako dostupne zabave, jednostavno više ne zanima ova jedna od najstarijih ljudskih umetnosti.

Same ocene u ovim "recenzijama" smatrajte informativnim i nemojte se previše obazirati na njih. Kupite bar jedan strip mesečno, nije skupo...




//Origanalno objavljeno  2000 godine//
//Veseli Četvrtak u ediciji "Odabrane priče"  objavljuje ga u junu 2014 godine kao br. 26//


Ne ulazeći u tzv. kanonsko/zagorsko/fanovske/odisejske/ferijevska postulate, odmah moram reći da je Blago Žana Lafita jedan prosečan strip (čak i za Zagora) sa relativno zanimljivom pričom uprskanom pojedinim predugim i nepotrebnim dijalozima, crtežom (Chiarolla) koji se neće baš svakom svideti i otiskom (u izdanju VČ) koji je daleko slabiji od priloženog skena (vidi dole)
pa se kvalitet crteža i dodatno gubi. Pošto je sama epizoda direktno povezana na neke prethodne (Vudu osveta) i ne čudi što scenarista Burratini prepričava pojedine događaje iz te epizode ali to stvarno ubija razvoj radnje koja je i onako spora. 
 Ovo je uvod u tzv. Afričku odiseju tj. putešestvije Zagora se nastavlja na tom crnom kontinentu. 


Na skali od (1-5) ocena: 2+

recenzija: Biograf