DAJE SE NA ZNANJE:

01 August 2014

Source Code (2011)

Nakon "Dana Mrmota" a pre Kruzovog "Edge of Tomorrow" postajao je film pod imenom "Source Code"... 

Doduše nije fer uopšte upoređivati ove filmove. Jeste Dan Mrmota verovatno najpoznatiji film koji eksploatiše ideju o vremenskom paradoksu, tačnije o beskonačnoj vremenskoj petlji (time loop) ali kritikovati bilo koji film zbog toga što se poziva na tu istu ideju i to nazivati neoriginalnim ili kopijom je u suštini pomalo besmisleno. Da li to znači da više niko ne treba da snimi film o napadu vanzemaljaca na planetu Zemlju jer,eto, to smo već videli mali milion puta ?


 A "Source code" pristupa tom svojevrsnom SF gimmick-u na poprilično originalan i intersantan način.

Glavni junak, američki vojni pilot Colter Stevens (Jake Gyllenhaal), budi se u telu druge osobe, u vozu na putu za Čikago. 
 Nevolja je što ima samo 8 minuta pre nego što eksplodira skrivena bomba da pronađe odgovornog za taj zločin.

Sama ta nužnost da završi misiju za tako kratko vreme odmah donosi dodatni nivo adrenalina filmu pa ta prva polovina prođe veoma brzo, da ne kažem eksplozivno. Naravno, nije sve tako jednostavno kao što se čini i ubrzo saznajemo i neke druge detalje (otkud on uopšte u ovakvoj misiji napr.) ali čim počne da se priča širi, počinje i film da pomalo škripi.


Ipak, mane i jedan poprilično nerealan završetak (ako uopšte reč realnost možemo koristiti u SF ) ne mogu vam previše pokvariti ugođaj, tako da je Source Code na kraju jedna pristojna (ali lako zaboravljiva) zabava za jedno veče. 





Režija: Duncan Jones

Glume:  Jake Gyllenhaal
                 Michelle Monnaghan
                 Vera Farmiga

 I opet, inače sjajna, Vera Farmiga  u jednoj, u suštini, nebitnoj/za deskom/monitoru ulozi ?





Na skali od (1-6) ocena: 4-

recenzija: Biograf