DAJE SE NA ZNANJE:

22 January 2015

Robocop (2014)

I dok niko ko je pogledao originalnog policajca robota iz (za Holivud) (pre)daleke 1987 godine ne bi mogao reći da je taj film dosadan, ovaj novi rimejk, osim što je često dosadan, istovremeno je u nekim trenucima mrtvo ozbiljan...tačnije, više mrtvo...nego ozbiljno.

Režija: Jose Padilha

Glume: Joel Kinnaman
                Gary Oldman,
               Michael Keaton



Ako ipak, pokušamo da zaboravimo original, možda...rekoh samo možda...ovaj produkt iz 2014 godine možemo posmatrati kao (dobar?) pokušaj da se trenutnom holivudskom mejnstrim SF/blokbaster filmu doda  doza društvene angažovanosti. Sam početak, prikaz operacije futurističkih dron/robota koji eto, "čuvaju" mir na bliskom istoku (jer ti roboti su svuda "dobrodošli" osim, avaj, u demokratskoj Americi u kojoj nekakav Drajfusov zakon brani postavljenje robota na ulice) bio je, pokazaće se, i najzanimljiviji, najoriginalniji deo filma. 

 Kada nakon Samuel L. Jacksona, koji je ovde Novak (ali ne Đoković), popularni anti-narodni i pro-korporacijski TV voditelj (ali ne i teniser),  pređemo u ostatak filma, shvatamo da je čitav onaj pokušaj trajao nekih 5 minuta. Sada smo već u klasičnom/prosečnom akcionom SF "spektaklu" koji relativno verno prati originalnu priču o policajcu koji teško nastrada u atentatu a zatim se uz pomoć OmniCorp korporacije vrati na ulice Detroita u vidu Robokapa (Robocop).



 Satira je ovde maksimalno ublažena, akcija (i nasilje) cenzurisano, a crnohumorni elementi iz Verhovenog "Robokapa" su ovde zamenjeni referencama na "Čarobnjaka iz Oza" (Limeni) i "potresnim" trenucima koje prate Robokapovu odiseju od robota sa emocijama do robota bez emocija pa opet  robota sa emocijama. 
 Što se tiče glumaca, Joel Kinnaman je solidan, Gary Oldman uspavan, a neko je morao reći Michael Keatonu da on u ovom filmu glumi glavnog negativca.
Prvi Robocop je imao budžet od 13 miliona $ i zaradio je gotovo pet puta više (53 mil). Ovaj novi ima frapantnih 100 miliona $ utrošenih u nešto (zar stvarno toliko košta CGI ?) što se toliko i ne primećuje na ekranu a zaradio je gotovo isto (58 mil.) kao i prethodnik iz 1987 godine. Nažalost, to nikako ne znači da će nas Holivud poštedeti rimejkova i ributova...

Original sam gledao poslednji put pre nekih desetak godina ali i dalje sam apsolutno uveren da je od ovog pobačaja iz 2014 godine bar dva puta bolji. Zbog toga i ova ocena za kraj. 


Na skali od (1-6) ocena: 2+

recenzija: Biograf