DAJE SE NA ZNANJE:

20 January 2015

The Big Year (2011)

"The Big Year" je poslednje glumačko ostvarenje na tzv. velikom platnu, legendarnog Stiv Martina. Snimljen, sada već daleke, 2011 godine okupio je reprezentativnu ekipu komičara u kome su još i Owen Wilson i Jack Black.
Osnovni problem i verovatno glavni razlog neuspeha na blagajnama ovog filma je u prostoj činjenici što ovo, jednostavno, nije komedija. I ne samo da ovo nije komedija, već samo drama sa,eventualno/uslovno, elementima komedije, nego su marketinški geniji ljudima predstavili ovakav trejler


Ovaj trejler nema nikakve veze sa filmom. Mislim, jesu to kadrovi iz "Velike godine" ali verujte mi, daju totalno lažnu sliku. Nemojte brinuti što reklama, koja se, kao, sastoji iz naj urnebesnijih delova, nije nimalo smešna... ovo nije, ponavljam, nije komedija.

Dodatnu zabunu publici odmah na početku unosi i glas pripovedača (čujemo ga samo u off-u) koji pripada takođe čuvenom komediografu Ser  Džon Klizu  (ser je sir tj. titula a ne omiljena hrana miševa i Francuza).


Režija: David Frankel

Glume: Steve Martin
               Jack Black
              Owen Wilson

a glume i Angelica Huston, Jobeth Williams, Rosamund Pike....




Dakle, onda, o čemu se ovde radi ? O tri ljubitelja ptica.  Mlađi programer (Blek), srednjovečni građevinski preduzetnik (Vilson) i stari iskusni biznismen (Martin) kreću u Big Year. Verujte, tek kada sam odgledao film, saznao sam da stvarno postoji taj Big Year, takmičenje u "brojanju" ptica koje se odvija u toku jedne kalendarske godine. Mislio sam da je to samo izmišljen mekgafin za potrebe filma (koji je inače snimljen po istoimenom romanu). 


 Za tih godinu dana, svaki od naših junaka će doneti važne životne odlike i proći kroz različite situacije zbog kojih će promeniti svoje poglede na svet, odnose sa drugim (bliskim) ljudima. Lepo ovo zvuči, zar ne ?



Nažalost, sva ta dešavanja su prikazana na jedan prilično ravan, plitak, nezanimljiv način, pa osim lepih kadrova i relativno gledljive priče (glavni razlog što, uglavnom, i najgore američke produkte možete odgledati do kraja taj što su pristojno upakovani) "The Big Year" ne pruža ništa više. Prava je šteta što ovakva glumačka postava nije iskorišćena za neki bolji scenario jer se više neće pružiti slična prilika.


O plastičnim operacijama i "voštanoj" transformaciji Stiva Martina već smo pisali. Zato ovde slede samo par fotografja








Na skali od (1-6) ocena: 3


recenzija: Biograf