DAJE SE NA ZNANJE:

07 October 2014

Stand Up Guys (2012)

Ima nešto neopisivo u (o)sećanjima koje vas preplave kada prvi put na filmskom ekranu ugledate Al Pacina i Cristophera Walkena. Činjenica je da je ovo njihov prvi zajednički film kao što je činjenica da je ovo (gotovo sigurno) i njihov poslednji zajednički film.



 Al Pacino je Val, ostareli gangster koji je poslednjih 28 godina proveo u zatvoru zbog zločina koje je počinio ali toliko dugo pre svega jer  nije odao svoje saučesnike. Na izlazu iz zatvora ga dočekuje njegov najbolji prijatelj Doc (Walken) jedan od onih koji je mogao nastradati da Val nije čovek od reči (Stand Up Guy).





 Val pokušava da pruži svom prijatelju noć za pamćenje ne samo zato što mu je Val najbolji prijatelj (i jedini prijatelj kako će sam Walken u jednom trenutku izgovoriti) već zato što je preuzeo na sebe i obavezu da ga ubije. A Val je takođe “stand up guy”.
 Nažalost, osim ova dva veterana (a tu moramo dodati i trećeg, Alana Arkina, jer su trenuci kada su njih trojca zajedno ujedno i najdinamičniji i najbolji delovi filma)
sam film ne nudi ništa više… u stvari, moram da priznam da bi “Stand Up Guys” bio stvarno neopisivo dosadan bućkuriš u kome su pomešane i (preterane) šale sa erekcijom i setne ispovesti o prošlim danima, da nemamo ove dvojce (tj. trojce).


 Film je odličan kada režiser, inače nama poznat pre svega kao  glumac, Fisher Stevens prepusti svojim zvezdama da jednostavno budu ono što jesu i te scene gledamo sa velikim uživanjem. Šteta je samo što su takvi momenti retki  i što većina situacija u koje ih scenario dovodi izgledaju veštačko i nekohoretno.



 I da... zabrinulo me je kako izgleda Cristopher Walken…i ako je par godina mlađi od Al Pacina ovde deluje beskrajno staro…mislim, pa tek mu je 71 godina… ne daj se  čoveče !!!!

Režija: Fisher Stevens
Glume: Al Pacino, Cristopher Walken, Alan Arkin




Na skali od (1-6) ocena: 3-

recenzija: Biograf