DAJE SE NA ZNANJE:

16 October 2014

Urgentni centar Prva epizoda


Prošle nedelje je započela serija "Urgentni centar". Za detaljnu analizu prve epizode zamolili smo našeg specijalnog saradnika (a dobrog drugara Pece Zombija) TutaMutaKamona Mumiju.
Da čujemo TutaMutaKamona poznatijeg kao TutaMuta šta ima da nam poruči:
-----------------------------------------------------


 Pre svega, želim da  saopštim moj generalni, glavni i najJači utisak u vezi Urgentnog centra. Drago mi je što ću taj utisak izreći na ovom slobodnom,nezavisnom i najgledanijem internet kanalu na kom su utisci dozvoljeni i to ne samo nedeljom već i ponedeljkom a i sredom (btw. hvala producentima što me zovu svakog   ponedeljka)
Dakle, "Urgentni centar" je, za divno čudo, dobra serija. Tačnije, prva epizoda je bilo jedno od retkih pristojnih 45 minuta domaće televizije koje smo mogli pogledati u poslednjih nekoliko godina/decenija. 
       To je taj početni stav, a sada, nešto ću detaljnije, uz niz argumenata, pokušati da taj (stav) isti i promenim a i obrazložim.Molim jedan aplauz, pre nego što nastavim dalje. Hvala drugovi...hvala...drugarice...


napomena uredništva: 
Oprostite malu konfuziju našeg TutaMute. Tek je pre par dana izašao iz svog sarkofaga  u kom je proveo poslednjih 6 meseci pa se još nije, u potpunosti, prilagodio današnjem danu.Tuta ima povremene napade panike jer nikako da Muta shvati da ovo ipak nije 1999 godina, uprkos nadletanju aviona i razbijanju zvučnih zidova. MutaTuto, odavno smo već zaglibili u  21 vek i nema nikakve frke...sve će biti dobro... sve će biti dobro...


Postoji nekoliko razloga što je prva epizoda UC (tako ću da zoveem Urgentni Centar od milošte) ovako dobra.
Glavni je taj što je snimljena po licenci  čuvene američke serije E.R. koja se emitovala od 1994 do 2009 godine. Nastala po ideji multi talentovanog Michaela Crichtona (Jurrasic Park, Coma..) u produkciji Stivena Spilberga doživela je planetarni uspeh i godinama je bila najgledanija američka serija. Snimljeno je ukupno 332 epizode u kojoj je gostovalo pregršt popularnih glumaca i najzaslužnija je za lansiranje karijera nekoliko njih (naravno Džordž Kluni je tu šansu najviše iskoristio). 
  Prvo sam pogledao naš UC a zatim, prijatno iznenađen, pogledao sam i originalnu prvu epizodu ER. Tu mi je malo taj entuzijazam opao jer sam shvatio da su naši producenti (Emotion) gotovo u potpunosti kopirali prvu epizodu. 
 Mislio sam (bio u zabludi) da ta licenca, osim špice,muzike,  glavnih likova i njihovih bazičnih odnosa ne podrazumeva i uzimanje istovetnog scenarija. Međutim, scenari(j)o je toliko isti da je u pojedinim trenucima  samo bukvalno preveden, bez neke veće intervencije (sve sa forom za kafu i filtere). Takođe, mnogobrojni kadrovi i postavke scena su istovetne kao u i originalnoj epizodi ER.

ER početak (1)


UC početak (1)


UC početak (2)


UC početak (3)
ER početak (2)

Veoma je zanimljivo gledati ove dve epizode jednu za drugom


Pijani Kluni
                                 
Pijani Bosiljčić

a evo vam ovde prilike da je gledate i paralelno


Srušila se zgrada u Čikagu


a i u Beogradu
UC saopštavanje teških vesti (1)


UC saopštavanje teških vesti (2)
ER saopštavanje teških vesti (1)


ER sopštavanje teških vesti (2)
ER porodica
UC porodica
UC "Vidi onog stažistu"


ER "Vidi onog stažistu"

UC "Doktorka da li ste udati ?"
                             
EC "Doktorka da li ste udati ?"

"Ups...košulja"



I da vas previše ne gnjavim sa ovom slikovnicom. Jeste, kopirali su kadar po kadar, scenu po scenu... ali...  ukrali nisu. Imaju licencu.

(off topic, kada je već to licenciranje toliko popularno i profitabilno, mogli bi da uzmu licence  serija "Izgubljeni u svemiru" ili napr. samo "Lost" ali ne na ostrvu već u "Beogradu na vodi" kadA se izgradi)


Najbolje od svega što naši glumci, i to bez izuzetaka, uspevaju da sve ove likove iznesu pošteno i kako treba. Ja sam spreman da poverujem da je Bosiljčić dobar pedijatar, Marko Janjić najbolji doktor  itd. i itd... I baš mi je drago zbog toga.
 A kad već pominjem najbolje red je da pomenem i najgore.  Ova serija je definitivna potvrda na kakav nizak nivo se spustila naša scenaristička "elita" koja više nije u stanju (a nije, to na žalost nema sumnje)  da napiše iole (ole,ole,ole,olea lea le...ole,ole,oleao lea le....) pristojne tekstove koje ne liče na (najgore) replike iz onih, najgorih, žutih roto romana iz prošlog veka (čast većini roto romana... aman i oni su bolji od trenutnog "kvaliteta")


Ispade da je za harizmu naših glumaca iz tog, ovde već pomenutog, prošlog veka,većim delom bio  zaslužan i, jel'te, dobar scenarijo (i režija) u projektima u kojima su glumili. Kakvo genijalno otkriće, šta velite ? Baš sam ponosan na sebe i moje zavoje. 
Nego...evo prijavljujem se za vanrednog profesora dramaturgije na tom FDU... 
Oprostite...verovatno grešim dušu (kada bih je imao). Siguran sam da ima talentovanih i pisaca i scenarista i aktuelnih (i bivših) studenata sa tog FDUa...nego... u današnje doba ne postojanja kriterijuma, i nezaustavljivim procesom pretvaranja mediokriteta u elitu, koji, već predugo, imaju presudni uticaj u  strukturima moći,vlasti, kapitala i  odlučivanja,  na svim nivoima naših života, teško je, gotovo nemoguće, da neki pristojni normalni i talentovani ljudi uopšte dobiju i početnu šansu.

-----******------PLJUC-----PLJUC----********-------------

Za razliku od nekih nacionalnih televizija koji, pokazalo se, nemaju  sposobnosti reagovanja u pravom trenutku i na pravom mestu i u pravo vreme, mi, eto, odmah prekidamo ovo izlaganje TutaMute (smiri se Tuto, Smiri SE...popij lekić i uključi (Grande) Paradu na TV !!!!!)

odlomak iz intervencije (i saopštenja) menadžmenta kompanije BVIZ LTD
---------------------------------
  


Khh..kah...khhh...

Nažalost, TutaMuta nije više u stanju da nastavi svoje izlaganje o Urgentnom centru. Odlučili smo da, nakon intervencije, preskočimo urgentni i da ga odmah odvezemo u njegov sarkofag gde će se sprovesti njegov dalji oporavak...ipak, pre nego što smo mu navukli košulju preneo nam je još par svojih misli koje vam, u prepričanom formatu,  prenosimo....
------------------------

"Režija UC je solidna. Ne mogu nešto previše da se bavim radom mladog režisera Stevana jer, kao što ste videli, postoji već neka određena šema po kojoj su svi morali da "igraju" ali je sigurno, sa zanatske strane, ovo urađeno o.k.
 I na kraju, izdvojio bih brilijantnu minijaturu/ulogu Vlaste Velisavljevića.  Te scene su definitivno obeležile ovu epizodu i dali joj jednu dodatnu, kvalitativnu, dimenziju. Za divno čudo, ove priča, o ostarelom bračnom paru u kojem je jedan od njih na samrti, nema u originalnoj prvoj epizodi ER i želim da verujem, moram da verujem, da je ovo ideja i rad nekog našeg scenariste (i da se takva priča ne pojavljuje u nekim kasnijim epizodama). Bilo kako bilo...Vlasta rules...

  



Sve u svemu... nadam se da će i nastavci UC doneti bar jednako dobre epizode jer, ako ništa drugo,  ima pregršt odličnih stvari da se probere iz orginalnih 332 epizoda ER"