DAJE SE NA ZNANJE:

28 November 2014

Chef (2014)

Lepo je to kada se okupe prijatelji i snime film.
Nije lepo kada ti isti prijatelji, zajedno sa svojim prijateljima kritičarima, pokušaju da ti uvale muda za bubrege.

Režija: Jon Favreau

Glume: Jon Favreu,
                 John Leguizamo,
                 Scarlett Johansson,
                 Dustin Hoffman,
                 Robert Downey JR.

 Šef kuhinje Karl Kasper (Favreu) je, kako kažu, vrhunski kuvar, koji radi u elitnom restoranu čiji je vlasnik lik koga tumači Dastin Hofman. Domaćica restorana je Skarlet Johanson, Karlovu bivšu ženu glumi Sofia Vargera (to je ona što je poznata po nekakvom dugovečnom sitkomu...i valjda je poznata još po nečemu?) a njenog bivšeg muža (koji nije Karl) glumi lično Ajronmen.



Skarlet isprobava Karlove specijalitete
Impresivna ekipa zar ne ? A nisam sve ni pobrajao. Dakle, i vratimo se na početak teksta, na osnovu svega što sam znao o samom filmu (priznajem, nisam se baš nešto detaljno informisao osim nekih bazičnih podataka) očekivao sam da ću prisustvovati jednom opuštajućem, šarmantnom,nepretencioznom, zabavnom ostvarenju koje je Favrau kao veliki ljubitelj hrane (i kuvanja?) snimio za svoju i dušu svojih prijatelja.

I tako Chef i izgleda u nekih početnih 45 minuta filma. Karlu najavljuju posetu cenjenog kulinarskog kritičara koji, pokazaće se, neće biti nimalo zadovoljan sa Karlovim izborom hrane za to veče. Kreće mali rat preko društvenih mreža, Chef počinje da biva sve interesatniji kad... 

 Ćorak...
U trenutku kada se Chef totalo pretvori u tzv. road move od šarma je ostalo poprilično malo, a što se tiče opuštanja i zabave oni se do kraja, i to veoma brzo, totalno izgube i gledalac tih 114 minuta filma dobrano oseća... 


Da li je stvarno toliko nemoguće snimiti mali film u Holivudu u kome će glumiti poznati glumci tako da svaki takav pokušaj, pa čak i ovaj prosečan, američki kritičari moraju hajpovati (jel' to ta reč?) do neba ?
Preskočite Chefa. Nema puno razloga za njegovo gledanje.  Soundtrack  (koji je dobar) i onako možete da poslušate nezavisno od filma.





Na skali od (1-6) ocena: 3-


recenzija: Biograf