DAJE SE NA ZNANJE:

22 November 2014

The Debt (2010)


  Kao što  je prethodni film (State of Play) u kojem je jednu ulogu tumačila i Helen Mirren sveži rimejk  isti je slučaj i sa  "The Debt". Ovde  je razlika u tome što ovo nije, kao u prvom slučaju, filmska verzija BBC serije već rimejk izraelskog filma koji  mlađi samo tri godine.


Režija:  John Madden

Glume:  Helen Mirren
                 Jessica Chastain
                 Sam Worthington




Radnja "The Debt" je podeljena u dve paralelne priče. Prva se odvija 1997, u Tel Avivu, gde Rejčel (Helen Mirren) prisustvuje promociji romana koji se bavi najznačajnijem događaju iz njene prošlosti. 1965 godine (i to je taj drugi paralelni tok filma) mlada Rejčel (Chastain) kao član Mosada pridružuje se akciji agenata u istočnom Berlinu. Cilj akcije je da se uhvati i izvede pred lice pravde  nacistički ratni zločinac, poznat pod nadimkom “Hirurg iz Birkenaua” (Birkenau=Aušvic), koji se navodno krije kao ginekolog u Berlinu.



 Da li zato što nam je Madden najpoznatiji po svom istorijskom-kostimiranom filmu „Zaljubljeni Šekspir“ ovde je nesumnjivo bolji deo filma onaj  smešten u posleratni Berlin.
 Ovako, preplitanjem događaja iz prošlosti i sadašnjosti, kao da gledamo dva različita filma. Prvi kao, napet efektan triler i drugi kao, razvučenu i neubedljivu porodičnu dramu koja svojom nerezonskom završnicom samo još više pokvari konačni utisak.


 Ne znam koji je razlog što je “The Debt” montiran na ovaj način (da li tako izgleda i originalni film?) ali bolno je saznanje da bi ovaj triler iz 2010 godine nesumnjivo mnogo bolje izgledao da je radnja pratila hronološki red događaja.
 Sem što bi  pojedine scene bile još zanimljivije (kada ne znamo konačni ishod) čini mi se da bi i ta, hajde da kažemo, neverovatna završnica bila bar za nijansu uverljivija.




Za razliku od odlične Chastain koja je tih godina pravila odlučujući proboj u svojoj karijeri, u  filmu glumi i Sam Worthington (Avatar,Terminator Salvation) koji i ovde dokazuje zbog čega od njega nikada neće postati velika zvezda bez obzira u kojim će sve hitovima glumiti.


Na skali od (1-6) ocena: 3-


recenzija: Biograf