DAJE SE NA ZNANJE:

21 December 2014

End of the Game (1975)

Ispade da je glavni razlog zbog čega ćete možda poželiti da pogledate ovaj film, bizaran kameo Donalda Saterlenda koji ovde bukvalno glumi leš. Tih par, stvarno urnebesnih, scena sa početka odlično nas uvode u  iščašen svet "Sudije i njegovog dželata" (kako se zvao, u nas, istoimeni roman po kome je snimljen  "Der richter und sein Henker") koji nam je, pre svega poznat kao glumac, Maksimilijan Šel kreirao zajedno sa autorom tog romana, Friedrich Dürrenmatt, koji ovde čak i glumi.



Za muziku je bio zadužen Ennio Moricone ali samo na početku, u nekoj vrsti introa, imamo  prepoznatljivu melodičnu Morikoneovu temu. Ta prva polovina filma čiju kulminaciju imamo u takođe još jednoj bizarno/uvrnutoj sceni sahrane je i najbolji deo filma. Nažalost, ti nagoveštaji dobrog filma ostaju samo nagoveštaji i "End of the Game" ostaje zasluženo zaboravljeni film.

Ne pomaže tu ni lepa Žaklin

a ni to što ćemo, upravo u toj boljoj polovini, ugledati i miška od "Šampiona" Vojta, ako u tom trenutku ne trepnete.




 "End of the Game" osim povremenih, kao što rekoh, zanimljivih scena kao i upečatljivih (na jedan ili drugi način) uloga svih glumaca, pada na planu trilera i krimića tako da i razrešenje "misterije", mada neočekivano, deluje kao iz nekog drugog filma.

Martin Ritt, poznatiji kao režiser, ovde glumi glavnu ulogu.




Režija: Maximilian Schell
Glume: Martin Ritt
               Jon Voight
               Jacqueline Bisset





Na skali od (1-6) ocena: 3

recenzija: Biograf