DAJE SE NA ZNANJE:

17 December 2014

Ender's Game (2013)

Meni se "Ender's Game" dopao...uglavnom.

U nekoj dalekoj budućnost došla je do rata između naše i vanzemaljske insektolike rase. U tom prvom sukobu ljudi su, uz dosta sreće, izašli kao pobednici. Pedeset godina kasnije, u iščekivanju novog napada, odabrana deca prolaze kroz obuku (Borbenu akademiju) jer se smatra da su ona, zbog svojih intelektualno/psihofizičkih/gejmerskih osobina, u prednosti nad odraslim ljudima i jedina šansa naše civilizacije za opstanak.


Režija: Gevin Hood

Glume: Harrison Ford
              Asa Butterfield
              Viola Davis

Zbog čega je ovaj film dobar ? Ima legendarnog Harrison Forda u jednoj od svojih najboljih uloga iz pozne karijere, mali Asa je ubedljiv kao Andrew "Ender" Wiggins a i svi ostali klinci su odlični. Takođe, vizuelno ovaj film deluje gotovo savršeno. Ja sam spreman da poverujem da ta "Borbena akademija" stvarno tako izgleda u toj budućnosti i da upravo tako mora izgledati obuka za buduće komandante elitnih jedinica. U stvari, sama obuka i odnosi među učenicima, dati su u klasičnom ključu,  prepoznajemo situacije, sukobe, motive iz nekih drugih čuvenih filmova koji se bave vojnim drilom (ili iz sospstvenog iskustva za ove koji su imali tu (ne)sreću da godinu dana svog života prepuste nekim čikama u maslinastim uniformama).  Ovde je to još dodatno zanimljivo jer su glavni junaci klinci od jedanaest,dvanaest godina.

Zbog čega onda "Enderova igra" nije odlična ? Neki delovi filma jednostavno ne fukcionišu. Film je zasnovan na prva dva romana iz,za sada, beskrajnog serijala o Enderu (pisac Orson Kard ) koja su objavljena 1985 i 1986 godine. Mogu ocenjivati samo film jer nisam čitao ove, kako vidim, popularne i cenjene SF romane, pa mogu samo pretpostaviti da mnogi nedostaci filma na nivou priče su posledica određenih sažimanja i skraćivanja koja su morala uslediti da bi se napravio jedan celovečernji film. Elem, bilo kako bilo, lik Viole Davis koja tumači psihologa zaduženog za procenu da li su deca dovoljno zrela/sposobna za svoju ulogu, ovde je jednostavno suvišan/nepotreban, olako utrošen. Kao da je u filmu samo zbog toga da bi Harison Ford imao sa kim da priča.
 Zatim, Gevin Hood (koji je napisao i scenario) u pojedinim trenucima kao da koči/ublažava radnju pa pojedina dešavanja nemaju onakav dramatičan efekat kakav su (verovatno) želeli da postignu. Posebno se to odnosi na završnicu filma koja, barem meni, liči da je nakalamljena, nabacana raznim idejama koja su nam ovde prezentovana kroz monolog, znači reči, i samim tim, pošto je film pre svega vizuelni medij, nije dovoljno ubedljiva.



"Ender's Game" je doživeo skromni uspeh na blagajnama i nisu planirani nastavci.

Na skali od (1-6) ocena: 3+


recenzija: Biograf