DAJE SE NA ZNANJE:

11 September 2014

Dnevnik gledanja: EXTANT S01E01 Re-Entry



Extant je novi, ambiociozni SF projekat koji se pojavio pre neka dva meseca na velikoj američkoj CBS mreži. Za razliku od standardne procedure da se prvo snimi pilot a tek potom (eventualno) da zeleno svetlo za snimanje ostatka serije ovde je Extant odmah dobio porudžbinu od 13 epizoda. Verujem da je glavni razlog tome, osim nesumnjivog interesovanja i potencijala za TV seriju u kojoj glumi (ipak) i dalje velika filmska zvezda  poput Hali Beri (Halle Berry), činjenica da je producent Extant lično Stiven Spilberg (Steven Spielberg) i njegova Amblin televizija

Pa da vidimo šta nam to donosi prva epizoda

Napomena: Neće biti previše spojlera (ili ako bi ovo preveli: Nećemo otkrivati previše sadržaja  prve epizode) ali svaka sledeća će biti prepuna, pre svega, utisaka...



EXTANT  S01E01 Re-Entry



Extant je smešten u relativno blisku budućnost. Ljudi i dalje koriste većinu aparata koje i sad imamo (napr. i dalje se kupaju pod tušem goli...kao naša junakinja. Očekivao sam da će nam to kupanje doneti još nešto osim gole istine *). Tu i tamo vidimo i neke nove "gadžete". Vizuelno, na nivou produkcije, ovo deluje sasvim solidno i uverljivo.
Hali Beri tumači (glumi/interpretira) lik Moli, astronautkinje koja se upravo vratila sa svoje trinaesto mesečne solo misije u kosmosu. Kući je čekaju njen suprug Džon (Goran Višnjić sa akcentom koji me pomalo iritira....mislim, čovek se zove Džon Vuds ali nimalo ne priča kao Džon Vuds), inače nekakav veliki naučnik koji je stvorio prototip prvog android robota iz nove , tzv. "humanik", vrste oličen u vidu njihovog "sina" Ethana (kako li se ovo izgovara ? Nešto između Itan i Eathan ?). 
 Dakle, to je taj faktor koji je izgleda najviše privukao Spilberga da producira ovu ideju. Sadrži sve njegove omiljene sastojke. Imamo dečaka (za sada, tek malešno, malešno deluje zloćkasto) koji je i istovremeno robot, što je, morate priznati, idealna kombinacija a tu su, po svemu sudeći, i vanzemaljci. Verujem da će se uskoro otkriti i nekakve arheološke iskopine pa da sve bude u Spilberg fazonu.
 Ono što me pomalo brine je to što ćemo ovde imati i nekakvu mračnu korporativnu zaveru. Ali dobro, ako bi ovo smatrali pilotom, ocenio bih ga kao dovoljno zanimljivim da nastavim gledanje... Ima tu podosta nabacanih tema ali pojedini aspekti deluju obećavajuće.
 Ups...umalo da zaboravim i glavnu caku Extant. Hali Beri je na toj solo misiji ostala trudna i pored činjenice da je medicinski utvrđeno da je to mediciniski nemoguće.  
Vauuuu....a, šta kažete ?


pozdrav
DeHičkok

p.s. u ovoj epizodi se pojavljuje jedan lik koji kaže da zna mnogo toga ali  ne želi da to (mnogo) otkrije odmah. Prvo zakaže sastanak a onda  na tom sastanku kaže samo par rečenica i to nešto tipa "Ne veruj nikom...Čuvaj se"  umesto da ispljune sve što zna."Moramo se videti  opet (u sledećoj epizodi)"... Što mrzim takve karaktere u tv serijama. 

* što se tiče onog kupanja, ne brinite ništa, možete slobodno pustiti vaše klince da ovo gledaju. Spilberg je to. Mi znamo da se Moli pod tušem kupa gola ali to i ne vidimo... nisu ovo Monsterova jaja