DAJE SE NA ZNANJE:

24 September 2014

Dnevnik gledanja: INTRUDERS S01E02-S01E04


Namera mi je bila da prvo objavim samo tekst o drugoj epizodi (a uvodno slovo o početku imate ovđe). U međuvremenu, pogledao sam i treću i četvrtu. One su me definitivno uverile (a naročito stupid kraj četvrte) da "Intruders" moraju sačekati neko drugo vreme za gledanje...ako uopšte  poželim da ih pogledam do kraja, mada John Simma moram nekako da ispoštujem. 




Glavni, osnovni problem sa Intrudersima nije taj što je u pitanju glupa serija (ima gluposti samo povremeno) niti da je iritantna (ako zaboravim na lik Markus/Medison devojčice) već što je totalno nezanimljiva. Jednostavno, Morgane Glene,rečnikom  domaćica, napravio si jednu ravnu,predvidljivu,dosadnu priču od sastojaka koji su mogli dati jednu dobru i ukusnu pitu. 


Reinkarnacije, mračne sekte i organizacije, 
Nasilje i hladnokrvne eliminacije,
umesto fenomenalizacije
doneše nam stereotipizacije,
klišerizacije i povremene
stupidizacje...



INTRUDERS  SO1E02 "And Here… You Must Listen"


 Na sreću, za razliku od onog trejelera, ova druga epizoda nije bila nimalo loša. U stvari, sada kada sam pogledao sve četiri ova druga je i ponajbolja. 

Džek Vilan je i dalje u potrazi za svojom suprugom i otkriva da i njena advokatska firma ima udela u ovoj misteriji. Misteriji nažalost samo za Džeka jer mi gledaoci od početka znamo šta se to dešava...a tako je i na kraju četvrte epizode. Mi znamo odavno (gotovo) sve a naš napaćeni Džek nije otkrio ni pola toga.
Ovde imamo i jednu efektnu tuču, zanimljivi lik taksiste, totalan nebitan još jedan pokolj od strane mister Šeparda i devojčicu Medi koja je u stvari reinkarni Markus u posedu knjižice  koja nam, uz glas naratora/čitača, otkriva još dodatnih podataka o Intrudersim... mislim, hvala ti Morgan Glene što si bio toliko brižan i nama gledaocima odmah podario dar znanja...šteta što nisi to otkrio i svojim protagonistama...doduše, osim naivnog Džeka svi ostali znaju sve...

INTRUDERS  SO1E03  "Time Has Come Today"


Treća epizoda nam donosi neku vrstu psiho seanse (ovog puta bez terapeuta) između Džeka i njegove supruge Ejmi (koja se btw. mrtva ladna na kraju protekle epizode vratila kući ko da ništa nije bilo). On joj govori da je voli i da je razume i da će u svemu biti zajedno i da ne sme da je izgubi. Ona mu govori da ga voli, ili da ga bar deo nje voli, i da ona sve (kao i svi mi osim Džeka) razume , i da nema šanse da budu zajedno, da bi mu na kraju saopštila i da ga napušta. 

  Mira Sorvino ovde glumi ko da je na nekim drogama (što je možda u skladu sa njenom podvojenom/reinkarisanom ličnošću) ali meni deluje poprilično napadno i neuverljivo...gotovo amaterski. Sva sreća, Mira Sorvino se u sledećoj epizodi pojavljuje samo da bi nam par puta podarila nekakav značajni i zlokobni osmeh.


INTRUDERS  SO1E04  "Ave Verum Corpus"


Sećate li se Bili Andersona ? Znate, njegovu porodicu je potamanio naš mister Šepard, odmah na početku serije ? Šepard je ubio i onog DJ radio "teoretičara zavere" voditelja koji je penio o Andersonovima ? Sada valjda znate ko je Bili Anderson... 

 E, ovde ga konačno upoznajemo...i to na kraju epizode kada se u jednom prepunom kafiću sastaje se našim junakom Džekom i njegovim prijateljem advokatom. 
Napisao sam ovde pišući o katastrofalnom Extantu i nešto ovako:
...mrzim karaktere koji se odnekuda pojave sa nekakvom velikom tajnom koju žele da podele sa našim herojem ali se uvek nešto iskomplikuje pa umesto da to urade odmah, to se odlaže...i odlaže...i odlaže...do trenutka u napr. desetoj epizodi kada on započne svoju priču a onda ga neko/nešto kokne. 

Kah,kah...khhhrrr....jeste,


pogodili ste,



Bili Anderson je upravo takav karakter. Pre nego što je otkrio sve (a pomenuo je nekakvu mašinu za proizvodnju zvukova niske frekvencije) u restoran upada Šepard i onako kul, pred svima, vadi svoju pucu i ispražnjava šaržer u Andersona. Onda mirno izlazi na sporedna vrata. 

E, to je bila kap koja je prelila čašu... Intrudersi srećno vama emitovanje do kraja...a ja ću da potražim nešto zanimljivije da gledam (i da vam pišem)

ipak...6 meseci kasnije

pozdrav
DeHičkok