DAJE SE NA ZNANJE:

12 September 2014

Dnevnik gledanja: EXTANT S01E02 Extinct

EXTANT S01E02 Extinct


(o prvoj epizodi ovde)


Pažnja sledi tekst prepun spojlera zato ga ne čitajte ako niste gledali ovu epizodu.

Druga epizoda nam donosi neke dodatne informacije ali i razotkriva nove mane...




Odmah da istaknem jedan pozitivan događaj. Sećate li se onog lika (Ne veruj nikom!), zove se Harmon, eks astronauta koji je lažirao svoje samoubistvo ? Napisah prošli put da mrzim karaktere koji se odnekuda pojave sa nekakvom velikom tajnom koju žele da podele sa našim herojem ali se uvek nešto iskomplikuje pa umesto da to urade odmah, to se odlaže...i odlaže...i odlaže...do trenutka u napr. desetoj epizodi kada on započne svoju priču a onda ga neko/nešto kokne. 
 Ovde, na sreću, nije tako. Harmon, koji se u epizodi pojavljuje u idealnom trenutku po našu (Holi) Moli, je na svojoj misiji imao takođe bliski susret sa dragom bliskom osobom iz prošlosti. Sa svojom majkom. Naravno, čim je majka u pitanju, i sam susret je mnogo jeziviji... 
 I ne...nije ostao trudan. Tumačite to kako hoćete !!!
Elem, Harmon nam je izgleda otkrio sve što zna i pravo je vreme da zglajzne. Tipujem na njega kao prvu žrtvu. 
  Sem toga, "Extinct" nam pruža još malo zabavnih trenutaka u prilično naivnoj (trenutnoj) postavci priče. Napr. zabavno je što se u toj idealizovanoj budućnosti i dalje voze naši stari dobri četvorotočkaši i što se svi i dalje obavezno vezuju (Vezujte pojas dragi čitaoci...bar neku pouku da izvučemo)

Goran Višnjić, pardon, Džon Vuds nam je pokazao svoju novu laboratoriju koju finansira misteriozni Jasamuto (kome još misterioznije, na osnovu otiska prsta, nekakav savremeni kompjuterizovani vidovnjak saopštava da ima još samo 102 dana života). 
 Ta divna, prozračna i bela laboratorija,  osim nekolicine zaposlenih (tu je onaj "smešni" ha,ha tip sa rukom) i računara iz nekog razloga vredi par milijardi (valjda) dolara. Ili je inflacija baš puno napredovala u toj nekoj budućnosti pa te milijarde nisu ono što su nekad bile ili ovi zaposleni imaju ogromne plate.
 Bilo kako bilo, Višnjić manje spika u ovoj epizodi pa me akcenat i manje nervira. Sa druge strane, Holi Hali Beri tj. Moli ovde nam prikazuje sav svoj raskošni glumački talenat. Nisam gledao Beri baš odavno pa sam izgleda zaboravio koliko je...dobra.
 Otkrivamo i da postoji nekakav tajni plan korporacije koji se svodi na to da onaj direktor ISEA saopštava svom ortaku i šefu Jasumotu Hidekiju "Izgleda da smo ih pronašli" dok će njemu Hideki, veoma zloslutno : "Ne, oni su već ovde!" 
"Ovde su ? Kakav  nam je plan onda šefe ?"
"Nemamo plan... " (nadam se da ga barem scenaristi imaju)

Sve u svemu, gledljiva epizoda ali sa daljom tendecijom pada kvaliteta koju nije ni u nekoj većoj količini posedovao ni sam početak.


pozdrav
DeHičkok