DAJE SE NA ZNANJE:

24 December 2013

The Night of the Iguana (1964)

Ovakvi filmovi se više nikada neće snimati. Jedostavno, današnja publika to ne želi da gleda. Premijerno prikazan 1964 godine, a sniman krajem 1962 i tokom 1963, 'Noć Iguane' je  okupio  neke od najvećih talenata toga doba ispred a i iza kamera a bome i oko, jer je Ričard Barton  na snimanje poveo i svoju buduću suprugu Elizabet Tejlor. Ekranizacija pozorišne drame Tenesi Vilijamsa (Tramvaj zvani želja,Mačka na usijanom limenom krovu itd...) postigla je veliki uspeh na blagajnama te godine. Danas je tako nešto nezamislivo. Većinsku bioskopsku publiku sada čine tinejdžeri a njih sigurno ne interesuje drama o 'matorcima'... 'em što u filmu non stop nešto brbljaju 'em niko od njih nema super moći i ne nosi neki šareni kostim. Ovaj film je koštao tada oko tri miliona dolara a zaradio gotovo četiri puta više. Koji filmski studio bi se sada usudio da snimi ovako nešto nadajući se takvoj zaradi ?



Ričard Barton je bivši sveštenik kojem se sada posao svodi na vodiča turističkih tura po prelepim zabitima Meksika.




Grupa baptističkih učiteljica predvođena Miss Judith Fellowes (Grayson Hall)

doneće mu nove nevolje (naročito mlada lolita (Sue Lyon)). Spas i duhovno isceljenje pokušaće da pronađe u hotelu na obali jednog malenog meksičkog naselja. Hotel vodi Maksin (Ava Gardner), a uskoro im se pridružuje i Hana (Debora Kar) sa svojim dedom, koji je, kako kaže "najstariji američki pesnik".







"Noć iguane" i sa ovakvom sjajnom ekipom zapravo spada u slabije filmove Džona Hjustona, mada, u suštini to ništa ne znači, jer ne može se baš svaki put snimiti remek delo.  
Glumački gotovo perfektno odigran, od strane sve tri zvezde, i podržan jednako dobro od ostalih glumaca, "Noć iguane" pada u domenu same priče.







Hjustonova solidna režija  nije uspela prevazići kamernost osnovne pozorišne drame a moram priznati ni sama drama sigurno ne spada među vrhunska dela Tenesi Vilijamsa. Ipak, i ovakav, ovaj film je mnogo bolji od većine današnje produkcije.








Nekada su veliki studiji stajali iza ovakvih filmova. Danas, eventualno, ovako nešto možemo videti na TV...i to kablovskom.












Na skali od (1-6) ocena: 4+

recenzija: Biograf