DAJE SE NA ZNANJE:

08 January 2015

Pretty Poison (1968)

Entoni Perkins je oduvek imao problema sa ženama. 
Ovde će upasti u prilične nevolje jer se zatreska u neodoljivu srednjoškolku. Kada na to dodamo da  je upravo pušten iz zatvora/ludnice/sanatorijuma a da mu razigrana imaginacija i  svet fantazija na neki način služe kao utočište od surovog sveta, situacija postaje dodatno komplikovana.
Upravo će zahvaljujući toj svojoj mašti,Denis Pit (Entoni Perkins)   uspeti da zavede, na izgled, naivnu Su Elen Stepanek (Tjuzdej Veld), tinejdžerku koja živi sama sa majkom, i kojoj avantura sa misterioznim novajlijom u gradu, otvara nove vidike.
 Započet kao neka vrsta romantične, doduše malo iščašene, komedije, "Pretty Poison" ubrzo kreće mračnom stazom koja nas vodi ka katarzičnom završetku.
I mada je zaplet sasvim pristojan, sa vrcavim i intelgentnim dijalozima, a režija takođe solidna, najveće blago ovog filma je nesumnjivo pojava Entoni Perkinsa koji dominira ekranom. Njegova harizma i glumački dar ovde vas prosto zakuca za sedište i gotovo magijski vas prenese u svet Denisa Pita tih devedesatak minuta koliko ovo ostvarenje traje.
Duh Normana Bejtsa oduvek je pratio karijeru Entoni Perkinsa. Ta, nesumnjivo, životna uloga  nažalost, osim slave, nije donela i  filmografiju kakav je njegov talenat zaslužio. "Pretty Poison" kome je samo malo nedostajalo da postane pravi klasik,svojom jasnom ironijskom postavkom između glavnih aktera (a naračito imajući u vidu "Psiho") na svojevrstan način pokazuje Perkinsov odnos prema tipizaciji uloga u kome su ga pokušavali ukalupiti. Ipak, 15 godina kasnije, 1983,  vratiće se Normanu Bejtsu.



Režija: Noel Black

Glume: Anthony Perkins
             Tuesday Weld
             Beverly Garland

Na skali od (1-6) ocena: 4-


recenzija: Gimitrije Verzićduh sa dva plava oka