DAJE SE NA ZNANJE:

22 April 2015

(1000) 996: Doubt (2008)

Kao po običaju "Miramax" je za oskara (ovog puta 2008 godina) spremio tešku  artiljeriju uz ovaj film . Od kontraverznih i na žalost uvek aktuelnih tema (pedofilija,katolička crkva, rasna diskriminacija) kojim se "Doubt" bavi preko toga da je film snimljen po pozorišnom komadu koji je osvojio Pulicerovu nagradu pa sve do toga da su za glavne uloge angažovani tako karakterni glumci poput Meril Strip i  Filipa Sejmura Hofman (pokojnog sada a tada živog...mada ako ovo čitate 2086 godine svi smo mi već tamo daleko...)


1. Ako ste pravi filmofil ovaj film  će te poželeti da pogledate zbog:

 Te 2008 godine čak četiri glumca iz "Doubt" su osvojili oskar nominacije.  Naravno i scenario je osvojio to isto, nominaciju. "Doubt" je na kraju ispao veliki gubitnik a zarada na blagajnama je bila veoma skromna. Dobitnik Pulicerove nagrade za ovaj pozorišni komad John Patrick Shanley je osim scenarija bio zadužen i za režiju. Inače prilično je zanimljiva filmografija ovog Džona, ali to proverite sami...i neću da vam dam link :-). 


2.  A  gledali smo ga :  

 Dešavanja su smeštena u katoličku školu 1964 godine. Mlada (časna) sestra James počinje da sumnja da harizmatični sveštenik ima, blago rečeno, nedoličan odnos sa učenikom škole (koji je i prvi afroamerikanac u njoj).


3. Glavni razlog zbog čega će te ga (možda) odgledati do kraja:
 Glumci su svi od reda perfektni. Ipak, izdvojio bih kratku ali izuzetno ubedljivu ulogu Viole Davis kao majke dečaka koji se našao u centru ove drame. Viola je nominovana još jednom za oskara a trenutno je možete gledati u seriji  "How to get away with Murder ?"  


4. Dvougao:

dobro/loše:  "Doubt" je definitivno film vredan pažnje. Tema je, za američko društvo, uvek provokativna (pogotovo taj rasni segment priče) a Shanley je vešto u istu priču isprepletao i rasne i verske i ekonomske  probleme pa ih je još začinio i sa generacijskim jazom, modernizacijom i tradicijom, homoseksualnošću i "ljubavi". Verujem da ovo na pozornici izgleda savršeno.
 Film...pa i ne baš. Neke stvari kada se transportuju na filmsko platno ne smeju ostati statične i kamerne. Film je izuzento vizuelno sredstvo da neke ideje još jače i efektnije prikaže a tu je Shanley bio prilično konzervativan. Čini mi se da se previše uplašio da ne naruši strukturu svog dragocenog pozorišnog komada i pitanje je kako bi ovaj film izgledao da je za režiju bio zadužen neko drugi.


5. Šta bi bilo kad bi bilo:
  Da je ovaj film snimljen tamo negde krajem šezdesetih godina sada bi na ovom mestu pričali o apsolutnom remek delu koje je promenilo, ne samo filmsku, istoriju.


  Režija:  John Patrick Shanley
  Glume: Meryl Streep, Philip Seymour  Hoffman, Amy Adams

Na skali od (1-6) ocena: 4

recenzija: Biograf


* 1000 jeste lista ali nije top lista i filmovi nisu složeni ni po kom redosledu osim nasumičnog