DAJE SE NA ZNANJE:

11 March 2014

Don Jon (2013)

Ko bi rekao da će onaj klinac iz Trećeg kamena od sunca izgraditi ovako impresivnu karijeru i to sa nepune 33 godine. Sem što (uspešno) glumi u visokoprofilasanim i visokobudžetnim mejnstrim filmovima poput Betmena i Incetption-a svoje najbolje uloge je ostvario u nekoliko bisera tzv. indie produkcije (500 day Summer i Brick).




 Don Jon predstavlja njegovo debitantsko rediteljsko delo. Neko bi rekao da je ovo možda bio prevelik zalogaj za Levitta ali  on ne samo da je  režirao i glumio u filmu već je bio odgovoran i za scenario. I za svoj prvi film JG Levitt se pokazao sasvim dorastao zadatku. U pitanju je jedno kompletno autorsko delo koje bez obzira na izvestan broj mana predstavlja prilično zrelo ostvarenje.



Naš junak, Don Jon (Jospeh Gordon-Levitt), obožava gledanje porno filmova. Spreman je da, nakon provedene noći sa nekom lepoticom,  upali svoj laptop i prepusti se virtualnom uživanju, i to sve dok mu draga spava u krevetu umorna od izvesnih aktivnosti. Don Jon je neumoran. 



U njegov savršeno(za njega) organiziran život uleće neodoljiva Skarlet Johanson koja će uzdrmati njegove temelje. Da li će Don Jon radi ljubavi promeniti svoje navike ? Ostaje na vama da to proveritie u ovom simpatičnom dragom (feel good) filmu.



U filmu osim njih dvoje glume i sjajni Tony Danza kao "pater familias" a tu je i Julianne Moore kao sredovečna usamljena i slobodoumna žena.






I mada film obiluje gomilom simpatičnih detalja (scene ispovesti napr.) kao celina, Don Jon, je ipak samo jedan solidan filmčić. Ponekad prija pogledati filmove koji se ne bave temama većim od života naročito ako su dobri.








Na skali od (1-6) ocena: 3 +

recenzija: Biograf