DAJE SE NA ZNANJE:

28 August 2014

5 novih filmova koje (ne)ćemo gledati


U današnje doba koda se godišnje snimi na milione i milijarde (što bi rekao naš eks ministar Baćević) filmova
teško je sve to ispratiti a kamoli pogledati. Zbog toga, evo nečeg novog na blogu.
Gledamo trailer-e !!!! Yeaahhh !!!! Yupiii (iliti Cocta !!!!) :). I samo na osnovu njih odlučujemo da li neki film vredi gledati.

Elem, krenimo:


1. "As Above,So Below


Nema šanse da ovo gledam. Mislim,kao prvo ovo je, god damned, found footage film. Kad hoćeš da snimiš jeftin film a da to opravdaš tzv. filmskim razlozima, snimi "found footage". Meni ni Veštica iz Blera nije ostavila neki jači utisak a kamoli gomila klonova koji su je sledeli. A tek, što u ovom trailer-u vidimo sve kliše do klišea smeštene   u kao, nekakve katakombe, a sve u suštini već viđeno hiljade puta... sasvim je svejedno (čast par izuzetaka), kada već koristiš "found footage" da li je film snimljen u šumi, podrumu,spavaćoj sobi ili pećini...
 "O ne, neko/nešto zna sve o našoj prošlosti i poigrava se sa nama... o ne, neko/nešto se krije u pomračini i masakrira nas... o ne...."
O NE za ovaj film

2. "The Pyramid


Neki bi rekli "Isto ??anje drugo pakovanje".  I ja sam od tih. Dakle, šta vidimo u ovom traileru ? Prvo, gotovo pola trailera nam prikazuje nešto što nema veze sa ovim filmom. Čemu ta priča o mumijama i proklestvima piramida ako se posle sve svodi na "As Above, So Below". I ovo je, sudeći bar po ovome što smo videli, u većem delu, fucking "found footage". Doduše, nešto je ambiciozniji i sa većim budžetom.
Ne i za ovaj film.

3. "The Maze Runner

Možda ste primetili da sam u prethodnim opisima često upotrebljavao frazu "kao prvo" ali nikada nisam stizao do drugog. I ovde ću da održim tu tradiciju. Kao prvo, ovo je još nešto što se odigrava u nekavom lavirintu, samo što ovog puta nisu katakombe a nisu ni piramide.
Ovo je pravi lavirint.

Šta znamo o ovom filmu ? Snimljen je izgleda po nekom tinejdžerskom bestseleru. Btw. hvala Bogu što ti mladi Amerikanci tako vole da čitaju knjige jer zahvaljujući, siguran sam, enormnim tiražima, naterali su i Holivud da nam sada svake godine podari po neki hit po nekom tinejdžerskom spektaklu smeštenom u neku distopiju...pa bila to ona gde su gladni ili ona gde su vampiri ili gde su divergentovani. 
 Tinejdžeri i klinci su postali glavna publika i filmovi se snimaju za njihovu zabavu. Po neki put se omakne i neki dobar film... a "The Maze Runner" ne daje baš takav utisak. Možda ga ipak pogledam zbog najboljeg glumca iz serije Teen Wolf. Ali ako je ovo nekakav prvi deo budućeg serijala (koji se možda snimi ili ne zavisno od uspeha) nema šanse da gubim vreme na njega.
I da... živeli naši klinci...da neko ne protumači ovo pogrešno.

4. "Nightcrawler


E ovo ću gledati zbog ludačkog izgleda Jake Gyllenhaala u ovom trejleru koji deluje istovremeno i zanimljivo  i dosadno i pitam se kako će sve to izgledati u samom filmu (koji nam stiže krajem oktobra). Primetili ste da i ovde ima found footage, mislim, glavnom junaku je to praktično profesija...a tu je i Rene Ruso... i nema nikakvih lavirinata. 


5. "Automata


U ovom filmu glumi ex-bračni par Banderas+Grifit. Opet je u pitanju nekakvo distopijsko društvo i bavi se starim problemima o tome da li i androidi sanjaju električne ovce. Ne volim kada trejler previše otkriva naročito kada su to slabi specijalni efekti, jer ako računamo da trejler služi da nam pokaže ono najbolje onda Automata i nema sa čim da se pohvali. Sa druge strane, koliko vidim ovo je evropska (španska) produkcija i možda, ako pročitam neke pozitivne kritike, i izdvojim vreme za njega.