DAJE SE NA ZNANJE:

20 October 2014

The Raid:Redemption (2011)

Režija: Gareth Evans

Glume:   Iko Uwais

                Joe Taslim
                Donny Alamsyah
       

O čemu se ovde radi: 

Grupa specijalaca stiže do zgrade u kojoj živi mafijaški vođa, strašni Tama. Njihov cilj je da pronađu i ubiju tog zločinca, odmetnika, teroristu i lidera zločinačke organizacije ogrezle u korupciji, krađi i ubistvima. Neki od vas bi možda pomislili da se ta zgrada nalazi u Beogradu (ili barem na vodi) ali ne....mesto radnje je Džakarta, Indonezija.

Ključna reč iz naziva filma:

Originalni, indonežanski naziv filma je "Serbuan Maut" pa bih izdvojio baš tu reč

SERBUAN





Ako bi opisao jednom rečju ovaj film koju bi reč upotrebio:

 Konačno !




Ima li tu nešto zanimljivo ?

Konačno se pojavio jedan punokrvan akcioni film koji nema milosti ni za svoje junake a najmanje za gledaoce. Nema ovde tapkanja u mestu, retrospektivnih monologa,trenutaka da odahnemo uz kaficu i čašicu razgovora... 
 Od samog starta, od trenutka kada provale u zgradu kreće nezaustavljiva lavina akcije, i svi karakteri se tokom filma upravo akcijom definišu i razvijaju. 
A akcija je blago rečeno spektakularna...i najvažnije od svega, nema ovde nekakvih CGI efekata i neverovatnih (kompjuterskih generisanih) vratolomija. Ne, ono što vidimo je surovo realno, prizemno, krvavo i beskrajno, beskrajno zabavno u najpozitivnijem smislu te reči.



Šta je dobro u ovom filmu ?

The Raid je pravi rolekoster film. Kada "zakoračiš" u njega nema više stajanja. Napr. kada naš glavni junak Rama (Iko Uwais) istroši municiju pretvara se u ubilačku mašinu i u obračunu koristi samo ruke i nož.




Šta je još dobro u filmu ?

Borilačka veština koju nam Rama demonstrira se zove pencak silat. Nakon gledanja ovog filma zaboravićete na karate,tekvondo i tajlandski boks. Ovo bih voleo da treniram...o da...


Šta je loše u ovom filmu ?

 Ne nema ništa loše u ovom filmu. Možda je samo nešto moglo biti malo bolje.


Šta je još loše u ovom filmu ?

Ajde kad već insistirate. Mada veoma jednostavne postavke, u pojedinim trenucima je saspens/napetost tolika da Raid dobrano ulazi na teritoriju horora (i to nije mana) ali poigravanje sa živcima gledaoca je i ovde (kao i uvek) opasno. U "Prepadu" (kada bi preveli na naški naziv) nema odmora pa  tolika količina nasilja i adrenalina nekima može biti i previše. Ne mogu da tvrdim da je ovo film namenjen pre svega muškarcima ali retke su žene koje bi uživale u njemu... a šteta je... 


Postoje li bolji filmovi od ovog ?

Ne pamtim u poslednjih desetak godina bolji akcioni, a pogotovo, borilački film. "The Raid" je klasa koju je veoma teško dostići. U međuvremenu se pojavio i nastavak filma ali sve me nešto strah da se previše ne razočaram, pa ga još nisam pogledao.


Postoje li lošiji filmovi od ovog ?

 Većina


Vredi li ovo gledati ?

 A šta mislite kakav je odgovor na ovo pitanje ? Odmah da ste ga pogledali...jel bre jasno !!! 
:-)


Zaključak za kraj:

 Ima "The Raid" nekih sitnih problema sa pojedinim (ne)logičkim rešenjima i postupcima određenih likova kao i sa, verovatno predugom, završnicom ali je to toliko nebitno u poređenju sa celinom i sa uticajem koji je "The Raid" mogao da ima na budućnost akcionih fimova...mada, snimljen je te 2011 godine...možda će se ipak pojaviti neki novi filmovi inspirisani njegovom poetikom. Amerikanci  uskoro naravno snimaju   rimejk koji očekujemo negde krajem 2015 godine... izvinite što ću ovo reći/napisati ali :
Samo da ne useru...




Na skali od (1-6) ocena: 5


recenzija: Gimitrije Verzićduh sa dva plava oka 
Anonymous said...

Ovo je jeste filmcina sa velik M (od labuda) :)