DAJE SE NA ZNANJE:

30 September 2014

Sada, nakon što sam odgledao većinu (ili bar pola) pilota serija koje sam najavio u prethodna dva dela (1,2) ovog teksta
red je da iznesem i prve utiske.

1. Z Nation



Nisam očekivao, Vučićzna šta, od ovog čuda sa zombijima ali i sa čak tako sniženim očekivanjima ovo je gotovo negledljivo.  Jeftina produkcija sa smešnim CGI efektima, zombiji koji trče a često i foliraju da su mrtvi (?!!?) i a najpoznatiji glumci (glumac) naplate ček za učešće u jednoj epizodi i odapnu. Ovo čak nije ni toliko glupo da bi bilo zabavno. U produkciji Asyluma.

Na skali od (1-5) ocena: 1

2. Scorpion




Sve što je ovde bilo zanimljivo mogli ste videti u trejleru. Ovaj pilot ne fukcioniše na mnogo nivoa, od neuverljivo mladog Roberta Patricka sa crnom perikom (kada sam ga video kako izgleda u prvom kadru, umalo me šlog nije strefio) preko jednako neuverljivog bez perike (a inače volim terminator Patrika... u Last Resort mi je bio omiljen lik) do totalno neuverljive upotrebe tehnologije. Ako je ova serija namenjena gikovima verujem da im je bilo zabavno da igraju igru tipa, svaki put kada neki lik u pilot epizodi odluči da uradi nešto što nema nimalo naučnog uporišta popiti po čašu piva. Mislim da su na kraju epizode bili baš pijani.
 Mada, i dalje je tema prilično interesantna i možda, samo možda, uspeju da ispeglaju ove ozbiljne greške u nastavku serije.

Na skali od (1-5) ocena: 2

3. How to get away with Murder ?

O.k. pilot epizoda je bila mnogo bolja od trejlera i od onoga o čemu sam mislio da će se ova serija baviti. Ima tu ubačeno dovoljno štofa da se iskroji jedno šareno i zanimljivo odelo (za svadbe i sahrane). Od nerešenih ubistava (komada dva) koji će se verovatno provlačiti kroz čitavu prvu sezonu do (potencijalno) zanimljivih likova u vidu mladih studenata i opake i nedokučive mentor profesorke. E sad, u zavisnosti da li će ova serija skliznuti u sapunsku tinejdž (tupavu) misteriju tipa Pretty Little Liars ili će ipak biti dovoljno inteligentna i beskrupolozna kao napr. najbolje epizode Law & Ordera (i njihovih svih podvarijanti) zavisi i da li ću je pratiti nadalje. 

Na skali od (1-5) ocena: 2+

4. The Mysteries of Laura



Ovde sam uspeo da pogledam već dve epizode. U pitanju je jedna pristojna tzv. "feel good" serija koja uz određena podešavanja može stvarno postati prijemčiva za povremeno neobavezno  gledanje (tipa Psych). Nimalo originalan koncept i onako je pozajmljen od originalne španske serije (Los misterios de Laura) ali i takav deluje dovoljno zabavno i vredno gledanja. Idealna serija za nedeljno popodne.

Na skali od (1-5) ocena: 3-

5. Forever



 Zahvaljujući uspehu dr. Hausa izgleda da će svaki engleski glumac koji se pojavi u nosećoj ulozi neke američke serije (a takvih ima u poslednje vreme poprilično) morati da pomalo izigrava i Šerloka Holmsa. Takav je slučaj i ovde. Ipak, ovaj serijal o besmrtnom patologu koji rešava misteriozna ubistva je zabavan i nepretenciozan. Posle odgledane prve dve epizode Forever ima definitivan plus od mene ali ne toliki da mogu reći da ću ga baš i nastaviti da (redovno) pratim..

Na skali od (1-5) ocena: 3-


Sve u svemu, nijedna od novih serija (koji sam uspeo da odgledam) nema ništa novo ni neodoljivo. Kao da su producenti ovog puta, sa više i manje uspeha, igrali na sigurno. Videćemo šta nam donosi nastavak jeseni...




29 September 2014


Glenn Howerton nas već deset godina zasmejava u seriji "It's Always Sunny in Philadelphia" (ako ništa drugo bar pogledajte par epizoda i proverite da li vam se taj tip humora dopada...inače, onih desetak epizoda koje sam uspeo da pogledam uglavnom su bili urnebesni) a ovaj film kao da je upravo stigao iz tog univerzuma.


Doduše, taj šmek osim Howertona daje i scenarista i režiser ovog filma, Brad Copeland koji se uglavnom bavio radovima na TV. Bio je producent i scenarista (pojedinih epizoda) serija poput  "My Name is Earl" (još jedna dobar sitkom kojeg nikako da pogledam do kraja) i "Arested Development".


 "Coffee Town" ima puno odlika pomenutih serija. I ovde se humor gradi poigravajući se sa određenim stereotipima (bilo rasnim ili napr. muško-ženskim) često na granici neukusa ali nikada ga ne prelazeći.  


 Priča je veoma jednostavna i bavi se nastojanjem našeg glavnog junaka da njegovo omiljeno mesto (koje mu služi i kao radno zbog besplatnog Wi-Fi) sačuva od promene i pretvaranja u običan bar. Pomoć mu (ne)voljno pružaju dvojca drugara.




U ostalim ulogama takođe nalazimo na glumce koje prepoznajemo iz nekih drugih TV serija. 

"Coffe Town" je imao limitiranu bioskopsku distribuciju i prvi je produciran film od strane web sajta http://www.collegehumor.com/  i kao takav, na kraju je ispao poprilično uspeo.

Sa budžetom od samo dva miliona dolara u svakom slučaju je smešniji od mnogih visokobudžetnih komedija koje sam recenzirao i ovde.



Na skali od (1-6) ocena: 3+


recenzija: Biograf

28 September 2014




27 September 2014

Nastavljamo pregled novih TV serija koje nam stižu sa druge strane okeana

(part III čitajte ovde)

6. Scorpion (CBS)



Prva epizoda je već emitovana. Sudeći po trejleru a i po terminu emitovanja (emituje se u paru sa Bing Bang Theory) ova serija pikira na istovetnu publiku. Da li će samo "gikovi i štreberi" biti dovoljni da ova serija opstane na CBS zavisi pre svega od nje same. Ima odličan termin i ne baš jaku konkurenciju na suparničkim tv mrežama. Meni se lično trejler dopao i svakako ću proveriti "Škorpiona".




Ono što je u stvari najzanimljivije u vezi Scorpiona je da se u istom terminu, na FOX emituje druga sezona Sleepy Hollow, a Roberto Orci je čovek koji je praktično kreirao/producirao obe serije. 

Čini mi se da, sudeći po startu, škorpionova žaoka može imati smrtonosne posledice za svog starijeg konkurenta. 


Ostaje/Ukida 
59%      -      41%

7. Stalker (CBS)

Em što mrzim tzv. "procedural" serije, em što Stalker ima očajan trejler, em kritike nisu baš ružičaste. Mada, ko zna ? Em što CBS ima sasvim drugačije kriterijume za uspeh neke serije (da bi na CBS neka serija preživela mora imati gledanost merenu u desetinama miliona) em što su njihovi gledaoci navikli na eNCISe i CSIice a i Criminal Mindse




Ostaje/Ukida 
31%      -      69%

8. NCIS:New Orleans (CBS)

Kako ovo može da omane ? Skot Bakula, dobro poznata franšiza i dobrano naviknuta publika. Biću veoma iznenađen ukoliko ovo ne dobije drugu sezonu. A i iskreno, od svih tih (N)CSI(S) onaj sa Mark Harmonom mi ima najviše duše. 




Ostaje/Ukida 
75%      -      25%

9. Red Band Society (FOX)

Kako ovo može da ne omane ? Narator je dečak u komi, serija se odigrava na odeljenju bolnice u kojoj su smeštena deca obolela od smrtonosnih bolesti i još je, sudeći po trejleru, ovo kao nekakva tinejdžerska ljubavna (tragi)komedija ??? 
Jedinu mogućnost daljeg opstanka na ekranima je činjenica da iza serije stoji Spilberg i njegov Amblin pa su troškovi FOXa relativno mali...a i termin (konkurencija) je zgodan.



Ostaje/Ukida 
45%      -    55%

10. How to get away with Murder ? (ABC)

 Šonda Rajms, da. Šonda, vrhovni gospodar svega i svih u "Grejovoj anatomiji", stoji iza ove serije sa besmilenom i maksimalno pretencioznom premisom o tome šta su sve studenti spremni da učine da bi dobili desetku (ili A) na testu. Ali zar nije takav i Skandal, takođe Šondino čedo, pa ga već gledamo nekoliko sezona ?


Ostaje/Ukida 
55%      -    45%

(part III čitajte ovde)

26 September 2014


Ovo je definitivno najgora epizoda od početka serije i ako tako nastave nemam nameru da nastavim ovu "vožnju".


EXTANT  S01E04 Shelter

Šta smo naučili iz epizode Shelter ?

1. Svaka kuća ima zastarelu tehnološku opremu koja uključuje i DNK analizator.
2. Kada ne znaš kako da uceniš nekoga dovoljno je da otkriješ da ta osoba ima mlađeg brata (na lekovima) u nekakvom sanatorijumu kome se mogu, ukoliko ovaj neko ne sarađuje, desiti razne neprijatnosti. I sve to u roku od 55 sekundi, s neba pa u rebra...verujem da su i sami glumci bili iznenađeni kada su otkrili kakav crap je potrebno da odglume. Mislim, nije bilo dovoljno samo da ima tog mlađeg brata već su dobroj (krupnoj) doktorki nakalemili i da je, u ime brata, lažirala rezultate i zataškala ubistvo. 
3. Moli ima oca...naravno, ne slaže sa njim a i on je, opet naravno, alkohičar. Dobro, barem je Lu Goset Džunior, u tih par svojih scena, pokazao ovoj grupi amatera kako se glumi.
4. Kada te juri moćna organizacija kojoj je upotreba dronova za praćenje kao nama dobro juto (ili dobro veče, u zavisnosti od doba dana) najnormalnije je da pobegneš u rodno mesto i sakriješ kod svog ćaleta. Samo da mi je znati zašto troše resurse tih dragocenih dronova (stvarno ne znate šta su dronovi ? Pa 'leba ti, gde vi živite?) kada je za otkrivanje Moline lokacije bio dovoljan prost logički proces eliminacije.
5. Kada ti šef naredi da Molina otmica prođe što tiše, ti ćeš prvo oteti njenog sina, alarmirati šerifa i kao vrhunac svega angažovati bučne helikopte da joj kruže iznad glave.
6. Obavezno kada analiziraš nekakvu misterioznu materiju sa meteora angažuj dva ruska doktora homoseksualca koji će radije da se izlože smrtonosnom dejstvu te materije nego da budu  deportovani nazad u tu groznu  majčicu Rusiju. 


Kakva gomila gluposti u četrdesetak minuta ove epizode... plašim se šta me čeka u narednoj.





24 September 2014


Namera mi je bila da prvo objavim samo tekst o drugoj epizodi (a uvodno slovo o početku imate ovđe). U međuvremenu, pogledao sam i treću i četvrtu. One su me definitivno uverile (a naročito stupid kraj četvrte) da "Intruders" moraju sačekati neko drugo vreme za gledanje...ako uopšte  poželim da ih pogledam do kraja, mada John Simma moram nekako da ispoštujem. 




Glavni, osnovni problem sa Intrudersima nije taj što je u pitanju glupa serija (ima gluposti samo povremeno) niti da je iritantna (ako zaboravim na lik Markus/Medison devojčice) već što je totalno nezanimljiva. Jednostavno, Morgane Glene,rečnikom  domaćica, napravio si jednu ravnu,predvidljivu,dosadnu priču od sastojaka koji su mogli dati jednu dobru i ukusnu pitu. 


Reinkarnacije, mračne sekte i organizacije, 
Nasilje i hladnokrvne eliminacije,
umesto fenomenalizacije
doneše nam stereotipizacije,
klišerizacije i povremene
stupidizacje...



INTRUDERS  SO1E02 "And Here… You Must Listen"


 Na sreću, za razliku od onog trejelera, ova druga epizoda nije bila nimalo loša. U stvari, sada kada sam pogledao sve četiri ova druga je i ponajbolja. 

Džek Vilan je i dalje u potrazi za svojom suprugom i otkriva da i njena advokatska firma ima udela u ovoj misteriji. Misteriji nažalost samo za Džeka jer mi gledaoci od početka znamo šta se to dešava...a tako je i na kraju četvrte epizode. Mi znamo odavno (gotovo) sve a naš napaćeni Džek nije otkrio ni pola toga.
Ovde imamo i jednu efektnu tuču, zanimljivi lik taksiste, totalan nebitan još jedan pokolj od strane mister Šeparda i devojčicu Medi koja je u stvari reinkarni Markus u posedu knjižice  koja nam, uz glas naratora/čitača, otkriva još dodatnih podataka o Intrudersim... mislim, hvala ti Morgan Glene što si bio toliko brižan i nama gledaocima odmah podario dar znanja...šteta što nisi to otkrio i svojim protagonistama...doduše, osim naivnog Džeka svi ostali znaju sve...

INTRUDERS  SO1E03  "Time Has Come Today"


Treća epizoda nam donosi neku vrstu psiho seanse (ovog puta bez terapeuta) između Džeka i njegove supruge Ejmi (koja se btw. mrtva ladna na kraju protekle epizode vratila kući ko da ništa nije bilo). On joj govori da je voli i da je razume i da će u svemu biti zajedno i da ne sme da je izgubi. Ona mu govori da ga voli, ili da ga bar deo nje voli, i da ona sve (kao i svi mi osim Džeka) razume , i da nema šanse da budu zajedno, da bi mu na kraju saopštila i da ga napušta. 

  Mira Sorvino ovde glumi ko da je na nekim drogama (što je možda u skladu sa njenom podvojenom/reinkarisanom ličnošću) ali meni deluje poprilično napadno i neuverljivo...gotovo amaterski. Sva sreća, Mira Sorvino se u sledećoj epizodi pojavljuje samo da bi nam par puta podarila nekakav značajni i zlokobni osmeh.


INTRUDERS  SO1E04  "Ave Verum Corpus"


Sećate li se Bili Andersona ? Znate, njegovu porodicu je potamanio naš mister Šepard, odmah na početku serije ? Šepard je ubio i onog DJ radio "teoretičara zavere" voditelja koji je penio o Andersonovima ? Sada valjda znate ko je Bili Anderson... 

 E, ovde ga konačno upoznajemo...i to na kraju epizode kada se u jednom prepunom kafiću sastaje se našim junakom Džekom i njegovim prijateljem advokatom. 
Napisao sam ovde pišući o katastrofalnom Extantu i nešto ovako:
...mrzim karaktere koji se odnekuda pojave sa nekakvom velikom tajnom koju žele da podele sa našim herojem ali se uvek nešto iskomplikuje pa umesto da to urade odmah, to se odlaže...i odlaže...i odlaže...do trenutka u napr. desetoj epizodi kada on započne svoju priču a onda ga neko/nešto kokne. 

Kah,kah...khhhrrr....jeste,


pogodili ste,



Bili Anderson je upravo takav karakter. Pre nego što je otkrio sve (a pomenuo je nekakvu mašinu za proizvodnju zvukova niske frekvencije) u restoran upada Šepard i onako kul, pred svima, vadi svoju pucu i ispražnjava šaržer u Andersona. Onda mirno izlazi na sporedna vrata. 

E, to je bila kap koja je prelila čašu... Intrudersi srećno vama emitovanje do kraja...a ja ću da potražim nešto zanimljivije da gledam (i da vam pišem)

ipak...6 meseci kasnije

pozdrav
DeHičkok





19 September 2014

Zaboravih prošli put da pomenem najiritantniji deo ove serije koji su kao novinu uveli na početku svake epizode. To je ovaj voice-over Hali Beri:

"I went to space on a 13-month solo mission. I didn't come home alone. My husband created a life-like android called a "Humanich". His name is Ethan: he's the prototype. This is a story about Earth. A story about family. A story about surviving."

Zar je stvarno potrebno da nam lično Holi Moli ovo izgovori ? Ne samo da to ubija svaku misteriju o finalnoj sudbini naše junakinje (ona nam priča ovu priču, znači ,preživeće...wtf. a kako onda zna šta se dešava sa svim onim drugim likovima kada nje nema u kadru...znam, verovatno se na kraju serije svi okupe oko logorske vatre, drže za ruke, i svako od njih ispriča tačno ono što je radio kada Moli nije bila pored njega) nego totalno je besmisleno da "uvode" u priču nove gledaoce na početku svake epizode, pogotovo što ih je, sudeći po zvaničnim dostupnim podacima, nakon svake bilo sve manje i manje.




EXTANT S01E03 Wish You Were Here


slede teški spojleri, ako niste gledali ovu epizodu, sada je pravo vreme da napustite ovo sveto virtuelno mesto...


Najbolja stvar u vezi ovog trećeg poglavlja o "Zemlji, Porodici i Familiji" je to što nije lošije od prethodnih pa me njegovo gledanje nije poteralo  da (još uvek) napustim ovaj šou. Moli ovde ima sve ozbiljnije probleme. Sem što joj nešto definitivno čudno raste u stomaku, halucinacije postaju tolike da više nije u stanju ni da posumnja da ono što vidi nije stvarno. 
 Njena doktorka Sem Barton počinje da se uklapa u profil buduće žrtve pa zajedno sa Harmonom (koji još uvek nije nastradao ali je u ovoj epizodi misteriozno nestao iz svoje kamp prikolice na ivici provalije..) čini glavne kandidate za odstrel u epizodama koje slede. 
 Konačno nam je i korporacija otkrila svoje zube pa vidimo i prvo oružje u seriji i to u rukama futurističkih specijalnih snaga i pripadnika privatnog obezbeđenja. A zna se šta kaže Čehov kada vidimo pištolj u prvom činu...doduše, ovde je tek u trećem...
 Nemam ovde sliku tih specijalaca iz budućnosti ali verujte izgledaju isti kao ovi danas. 
Nego, kako se ovi uopšte stvoriše ?
 Naime, evo zapleta. 
Prijatelj Alan koji je i direktor ISEA prvo ubedi Holi, pardon, Moli da dobrovoljno ode na kratka ispitivanja u vezi njenog (trudnog) stanja. Kada mu se ona ot'e (zahvaljujući SMS poruci koja joj stiže na onaj isti telefon sa slike gore) on, Alen, nakon nekog izvesnog vremena, sasvim dovoljnog da Moli,Džon i Itan spakuju svoje stvari i negde otperjaju, šalje te svoje specijalne snage. 
 Zašto oni uopšte onako , sa kapuljačama i mitraljezima, upadaju u tu kuću, osim što eto možda time žele da pošalju poruku gledaocima (nama, jelte) da nema više zae**v*nja nije mi baš jasno. Jeste Moli pokazala da ume da trči (žena džogira svaki dan) ali nisam video da ni ona ni njen muž imaju negde skrivene bazuke ili da su poznavaoci džiu džice...

 Sem ovih zanimljivih stvari, u epizodi gledamo i zabavu gde su svi njeni prijatelji i familija, zbog kojih je ona odavno shvatila da za nju nije solo život na solo misiji. Tu je i neophodno, emotivno (pršti od emocija) priznanje Džonu da je trudna. 
 Džon inače tu priču da je Moli zanela zbog nekakvog tajnog eksperimenta ISEA sa odloženim nano"zaprašivanjem"  proguta bez mnogo pitanja. Čak se i Moli iznenadi zbog toga. Šta ćete, Džon je i sam naučnik, i ko zna koliko je i on sam opita izvršio nad onim nedužnim androidima a da oni nisu ni znali šta im se sprema...i programira.
 I kad već pominjem androida, jezivi klinac je ovde samo malo jeziv. Ta priča o njegovom školovanju je i najapsurdniji deo ove epizode. Ko će još poverovati da će roditelji tako olako prihvatiti da im deca idu u školu sa "tosterom" a još više, ko može da poveruje da sama deca neće napraviti neku šalu.šegu i zvrčku slatkom Itanu.
 Sudeći po završetku epizode izgleda će to školovanje pričekati. Samo da se serija ne pretvori u igru potere u kome će Moli,Džon i Itan da beže i skrivaju se narednih pet epizoda dok ih juri (nesposobna) korporacija...i njihovi ljudi u crnom...i crnci i kapuljače.


pozdrav
DeHičkok




18 September 2014

--->part II

Stiže nam jesen i pregršt novih  (USA) serija. Činjenica je da nas u ovom godišnjem dobu  vodeće američke TV mreže (ABC,FOX,CBS,NBC...) zaspu sa toliko mnogo novih TV produkata koje je nemoguće ispratiti ali, takođe, činjenica je da se većina tih TV šoua skine sa repertoara i pre nego što uopšte i čujemo za njih. Napr. od prošlogodišnje poplave (u pežorativnom a ne u Šabac-Gašić-Kosjerić-Vučić-Kladovo-Obrenovac smislu) drugu sezonu su dobile samo njih nekoliko poput "The Blacklist","Sleepy Hollow"...u stvari i ne mogu da se setim neke druge koja je preživela seču.


I zato, 'ajmo da igramo jednu igru do kraja meseca. U nekoliko nastavaka ću najaviti neke nove serije i moju procenu, i to samo na osnovu trejlera i premise, koliko je verovatno da taj šou ostane sa nama i naredne godine...

Pa krenimo (metodom slučajnog uzorka) redom:

1. The Mysteries Of Laura (NBC)

















Premijera ove serije beše juče. Nisam gledao. Meni je lično trejler sasvim simpatičan





Kritičari su ovu pilot epizodu tj. seriju već proglasili kao najgorom u jesenjoj ponudi.

Uprkos tome, moja procena je

Ostaje/Ukida 
53%      -      47%

Računam na popularnost Gresj (i Vila)

2. Z Nation (SyFy)

Lično, uopšte nisam ljubitelj serijala Walking Dead. Smatram ga pretencioznim i pre svega dosadnim.




Jedina primetna razlika je da su ovde zombiji prilično brzi. Da li to znači da će zato ova serija biti i dinamičnija od Walking Dead-a ? 
 Trejler me nije nimalo privukao i ne prognoziram neku sjajnu budućnost ove serije. Budžet je vidljivo manji a sama fotografija (ako nije samo do ovog iznad snimka) je i previše isprana za moj ukus. Kada već ima puno krvi neka bude crvena, a ne siva...siva ti SyFy majka...
Ipak, verovatno ću pogledati prvu epizodu koja je premijeru imala prošle nedelje.


Ostaje/Ukida 
35%      -      65%

3. Madam Secretary (CBS)













Džina Dejvis nije imala mnogo sreće kao predsednik Amerike (Commander in Chief) a sudeći po ovom dosadnom trejleru očekujem isto i za Teu Leoni. 






Ipak, dajem joj veće šanse da izgura bar prvih 13 epizoda. Od toga koliko će ova serija imati uspeha sasvim je moguće da zavisi i uspeh Klintonke* na sledećim izborima. Nemam nameru da gledam ovu patriotsku sapunicu. Premijera krajem meseca.

*Klintonka nije osoba sa planete Klinton već bivši američki državni sekretar Hilari Klinton, koja,  gle čuda, likom podseća na ovu Leoni Teu



Ostaje/Ukida 
61%      -      39%

4. Forever (ABC)

Tipična "murder mistery" serija sa jednim malim tvistom. Glavni junak ne može da umre (i ima super moći dostojne jednog Šerlok Holmsa). Da li će ovo biti dovoljno zanimljivo ljubiteljima napr. Castle ili već postojećeg (američkog CBS) Šerloka (Elementary)  ? 
 Pogledajte trejler.




Lično, volim misterije ali me Forever previše ne privlači. Premijera je sledeće nedelje, u isto vreme kada konkurencija emituje The Blacklist. Teško da će ovo proći.
btw. Blacklist je, nakon pogledanih i preživelih prvih trinaest epizoda, jedno veliko đubre od serije koja osim sjajnog James Spider-a ne nudi ništa drugo vredno pomena.

Ostaje/Ukida 
41%      -      59%

5. Gotham (FOX)

Gotham je definitivno najviše hajpovan (reklamiran ?) jesenji šou koju premijeru ima 22 septembra. FOX ima ogromna nadanja u vezi ovog kvazi superherojskog serijala. Koliko će biti intersatno publici da gleda seriju o super herojima i super zločincima koji, u stvari, i nemaju još uvek super moći tek ćemo videti. Očekujem snažan start serijala. Mada je FOX poznat po tome da je lak na okidaču za "ubijanje" TV serija, iz mnogih lukrativnih razloga ne sumnjam da ćemo se sa Gotham družiti i sledeće godine




Ostaje/Ukida 
72%      -      28%

--->part II

17 September 2014


Intruders je serija snimljena specijalno za BBC America. Zasnovana je na istoimenom romanu Michael Marshall Smitha. Kreatora serije  Glen Morgana  znamo najviše po radu na serijima X Files i Millenium




INTRUDERS  S01E01 She Was Provisional

Džon Sim (John Simm). Da se odham razumemo, gledao bih i najveće đubre ako u njemu glumi i Sim. Mada, napr. The Prey, nije (toliko) đubre. A svakako nije ni ova prva epizoda Intrudersa. U stvari, ne sećam se da sam gledao nešto baš loše sa Simom. 


 Sim je Džek, eks policajac a trenutno pisac, koji sa svojom imućnom suprugom Ejmi (Mira Sorvino) živi u prelepoj kući negde u predgrađu. Iznenada, a nakon poprilično bizarnog ponašanja posle svoje rođendanske zabave, Ejmi, inače uspešna advokatkinja, odlazi na službeni put u Sijetl. "Zovi me samo na mobilni" poručuje svom zabrinutom mužu.
 Ali pre svega ovoga, u prologu, vidimo još jednu rođendansku proslavu. Iz 1990 godine. Čitav taj uvodni deo praćen je muzikom koja više liči na buku i škripanje. Kao da sam čin upada dvojce mračnih tipova u kuću mlade slavljenice u sred noći nije dovoljno jeziv prizor. 
 A jeste... 


Saznajemo da ta tinejdžerka prolazi kroz nekakav proces transformacije a ova gospoda koja stoje pored njenog kreveta u kojem ona bezbrižno spava pomoći će joj da shvati šta se dešava. Sve se završava samoubistvom.
 Odmah potom selimo se u sadašnjost, kada jedan od te dvojce, mister Šepard (James Frain), predstavljujući se kao FBI agent, upada u drugu kuću i masakrira familiju misterioznog Bilija Andersona (za kojim u poteri).

 A tu je i devojčica Medi, koja je upravo napunila devet godina, koja počinje da prolazi kroz sličan proces.
 I sve ovo se dešava u nekih prvih desetak minuta epizode. I mada, ovako ispričano, verovatno deluje prilično intrigantno iz nekog razloga, na ekranu, Intrudesi nisu ni  efektni ni toliko interesantni.
 Čitava ova početna epizoda ima previše ekspozicije i uvođenje svih tih likova u priču i nije baš najbolje sprovedeno. Kao da sve vreme čekamo da stvari počnu da se stvarno dešavaju. 
 Napr. u ovoj epizodi imamo lik internet podkast  DiDžeja koji u svom kombiju trabunja o smrti porodice Bili Andersona i zaveri koja uključuje nekakvu misterioznu sektu čiji članovi imaju sposobnost da večno žive (jer "laž je da je smrt kraj") i da se vraćaju, "zauzimajući" tuđa tela. 
 Začudno, ovaj paranoični osobenjak je i najzanimljivij lik u ovoj epizodi. I umesto da duže boravi na ekranu, kao neka vrsta naratora, biva raznesen (poprilično naivno ali veoma surovo) od neumoljivog Šeparda. Zbog čega je on uopšte uvođen u priču kada sve informacije koje nam je otkrio jesu one koje smo doznali i od drugih u ovoj epizodi ?


U međuvremu, Džek otkriva da mu je supruga izgubila telefon (sa porukama poput ove iznad) i da mu je dala poprilično lažne informacije u kom hotelu će odsesti i koji je cilj njenog putovanja. Džek kreće u potragu za njom.
 Prva epizoda "Intruders" nije nimalo savršena. Najviše zamerki imam na tempo. Sa druge strane, John Simm i James Fray (mada u ovoj epizodi nemaju direktan susret) su odlični a sama priča ima dovoljno obećavajućih aspekata za dalje gledanje...doduše, i Extant je obećavao, pa pogledajte kako je ispao...

pozdrav 
DeHičkok

p.s. ubedljivo najgori deo ove epizode desio se nakon njenog završetka. Kada sam video onaj kolaž kadrova kao najavu sledeće epizode pomislih WTF ?... ako stvarno druga epizoda bude onako grozna kako mi izgleda taj "trejler" teško nama (tj. meni)


15 September 2014

Case Histories je BBC čedo inspirisano i snimljeno po romanima o detektivu Džeksonu Brodiju. Nisam ih čitao. Neki kažu da su mnogo bolji od ove serije.
Ne mogu reći da sam teškom mukom pogledao ovih šest epizoda prve sezone. Gledljivo je ovo. Edinburg je lepo iskorišćen kao kulisa i zanimljivo je gledati britansku seriju smeštenu van Engleske. Glumci su solidni, a glavni lik u tumačenju Jasona Isaacsa jeste harizmatičan.
Dobra je ideja (pretpostavljam potekla iz romana) da se u svakoj epizodi (romanu?) prepliću različiti slučajevi koji se na kraju uglavnom svode na jedan zajednički. To daje dinamiku inače sporoj radnji serije. Glavna zamerka Case Histories ipak nije (pre)lagani razvoj priča već činjenica u njoj jednostavno nema ništa upečatljivo, nešto posebno, nešto zbog čega mogu preporučiti nekom drugom gledanje ove serije. Mislim, možete izgubiti vreme gledajući i mnogo gore proizvode koji nam zrače sa TV ekrana ali takođe to vreme možete, ako već nameravate da ga provedete gledajući u ekran, utrošite i na znatno bolje stvari. Ja napr. nemam nameru da pogledam drugu sezonu. Ne verujem da ću išta propustiti.



Na skali od (1-5) ocena: 3-

recenzija: Biograf


12 September 2014

EXTANT S01E02 Extinct


(o prvoj epizodi ovde)


Pažnja sledi tekst prepun spojlera zato ga ne čitajte ako niste gledali ovu epizodu.

Druga epizoda nam donosi neke dodatne informacije ali i razotkriva nove mane...




Odmah da istaknem jedan pozitivan događaj. Sećate li se onog lika (Ne veruj nikom!), zove se Harmon, eks astronauta koji je lažirao svoje samoubistvo ? Napisah prošli put da mrzim karaktere koji se odnekuda pojave sa nekakvom velikom tajnom koju žele da podele sa našim herojem ali se uvek nešto iskomplikuje pa umesto da to urade odmah, to se odlaže...i odlaže...i odlaže...do trenutka u napr. desetoj epizodi kada on započne svoju priču a onda ga neko/nešto kokne. 
 Ovde, na sreću, nije tako. Harmon, koji se u epizodi pojavljuje u idealnom trenutku po našu (Holi) Moli, je na svojoj misiji imao takođe bliski susret sa dragom bliskom osobom iz prošlosti. Sa svojom majkom. Naravno, čim je majka u pitanju, i sam susret je mnogo jeziviji... 
 I ne...nije ostao trudan. Tumačite to kako hoćete !!!
Elem, Harmon nam je izgleda otkrio sve što zna i pravo je vreme da zglajzne. Tipujem na njega kao prvu žrtvu. 
  Sem toga, "Extinct" nam pruža još malo zabavnih trenutaka u prilično naivnoj (trenutnoj) postavci priče. Napr. zabavno je što se u toj idealizovanoj budućnosti i dalje voze naši stari dobri četvorotočkaši i što se svi i dalje obavezno vezuju (Vezujte pojas dragi čitaoci...bar neku pouku da izvučemo)

Goran Višnjić, pardon, Džon Vuds nam je pokazao svoju novu laboratoriju koju finansira misteriozni Jasamuto (kome još misterioznije, na osnovu otiska prsta, nekakav savremeni kompjuterizovani vidovnjak saopštava da ima još samo 102 dana života). 
 Ta divna, prozračna i bela laboratorija,  osim nekolicine zaposlenih (tu je onaj "smešni" ha,ha tip sa rukom) i računara iz nekog razloga vredi par milijardi (valjda) dolara. Ili je inflacija baš puno napredovala u toj nekoj budućnosti pa te milijarde nisu ono što su nekad bile ili ovi zaposleni imaju ogromne plate.
 Bilo kako bilo, Višnjić manje spika u ovoj epizodi pa me akcenat i manje nervira. Sa druge strane, Holi Hali Beri tj. Moli ovde nam prikazuje sav svoj raskošni glumački talenat. Nisam gledao Beri baš odavno pa sam izgleda zaboravio koliko je...dobra.
 Otkrivamo i da postoji nekakav tajni plan korporacije koji se svodi na to da onaj direktor ISEA saopštava svom ortaku i šefu Jasumotu Hidekiju "Izgleda da smo ih pronašli" dok će njemu Hideki, veoma zloslutno : "Ne, oni su već ovde!" 
"Ovde su ? Kakav  nam je plan onda šefe ?"
"Nemamo plan... " (nadam se da ga barem scenaristi imaju)

Sve u svemu, gledljiva epizoda ali sa daljom tendecijom pada kvaliteta koju nije ni u nekoj većoj količini posedovao ni sam početak.


pozdrav
DeHičkok

11 September 2014



Extant je novi, ambiociozni SF projekat koji se pojavio pre neka dva meseca na velikoj američkoj CBS mreži. Za razliku od standardne procedure da se prvo snimi pilot a tek potom (eventualno) da zeleno svetlo za snimanje ostatka serije ovde je Extant odmah dobio porudžbinu od 13 epizoda. Verujem da je glavni razlog tome, osim nesumnjivog interesovanja i potencijala za TV seriju u kojoj glumi (ipak) i dalje velika filmska zvezda  poput Hali Beri (Halle Berry), činjenica da je producent Extant lično Stiven Spilberg (Steven Spielberg) i njegova Amblin televizija

Pa da vidimo šta nam to donosi prva epizoda

Napomena: Neće biti previše spojlera (ili ako bi ovo preveli: Nećemo otkrivati previše sadržaja  prve epizode) ali svaka sledeća će biti prepuna, pre svega, utisaka...



EXTANT  S01E01 Re-Entry



Extant je smešten u relativno blisku budućnost. Ljudi i dalje koriste većinu aparata koje i sad imamo (napr. i dalje se kupaju pod tušem goli...kao naša junakinja. Očekivao sam da će nam to kupanje doneti još nešto osim gole istine *). Tu i tamo vidimo i neke nove "gadžete". Vizuelno, na nivou produkcije, ovo deluje sasvim solidno i uverljivo.
Hali Beri tumači (glumi/interpretira) lik Moli, astronautkinje koja se upravo vratila sa svoje trinaesto mesečne solo misije u kosmosu. Kući je čekaju njen suprug Džon (Goran Višnjić sa akcentom koji me pomalo iritira....mislim, čovek se zove Džon Vuds ali nimalo ne priča kao Džon Vuds), inače nekakav veliki naučnik koji je stvorio prototip prvog android robota iz nove , tzv. "humanik", vrste oličen u vidu njihovog "sina" Ethana (kako li se ovo izgovara ? Nešto između Itan i Eathan ?). 
 Dakle, to je taj faktor koji je izgleda najviše privukao Spilberga da producira ovu ideju. Sadrži sve njegove omiljene sastojke. Imamo dečaka (za sada, tek malešno, malešno deluje zloćkasto) koji je i istovremeno robot, što je, morate priznati, idealna kombinacija a tu su, po svemu sudeći, i vanzemaljci. Verujem da će se uskoro otkriti i nekakve arheološke iskopine pa da sve bude u Spilberg fazonu.
 Ono što me pomalo brine je to što ćemo ovde imati i nekakvu mračnu korporativnu zaveru. Ali dobro, ako bi ovo smatrali pilotom, ocenio bih ga kao dovoljno zanimljivim da nastavim gledanje... Ima tu podosta nabacanih tema ali pojedini aspekti deluju obećavajuće.
 Ups...umalo da zaboravim i glavnu caku Extant. Hali Beri je na toj solo misiji ostala trudna i pored činjenice da je medicinski utvrđeno da je to mediciniski nemoguće.  
Vauuuu....a, šta kažete ?


pozdrav
DeHičkok

p.s. u ovoj epizodi se pojavljuje jedan lik koji kaže da zna mnogo toga ali  ne želi da to (mnogo) otkrije odmah. Prvo zakaže sastanak a onda  na tom sastanku kaže samo par rečenica i to nešto tipa "Ne veruj nikom...Čuvaj se"  umesto da ispljune sve što zna."Moramo se videti  opet (u sledećoj epizodi)"... Što mrzim takve karaktere u tv serijama. 

* što se tiče onog kupanja, ne brinite ništa, možete slobodno pustiti vaše klince da ovo gledaju. Spilberg je to. Mi znamo da se Moli pod tušem kupa gola ali to i ne vidimo... nisu ovo Monsterova jaja


08 September 2014

Postoji trenutak u ovom filmu kada od relativno predvidljive (ali korektno prikazane) priče, "La residencia" zakorači na totalno nepoznat teren za gledaoce i kada sve karte postaju otvorene. Taj momenat teskobe koja se uvuče u gledaoca traje relativno kratko ali kada se, mada nakon prvobitnog šoka, priča nastavi ka (ne)očekivanom kraju i taj sam završetak dovoljno je efektan i takođe šokantan da se trajno ureže u naše pamćenje.
Radnja je smeštena u ženski internat negde u Francuskoj, sredinom 19 veka, u trenucima kada u njega stiže nova učenica, osamnaestogodišnja Tereza. Školom rukovodi  direktorka Fourneou (Lilli Palmer). Ona ima i pomoć tročlane ženske bande učenica oličene u lideru, okrutnoj Ireni (manijakalno-maestralna Mary Maude) ,koja uz pomoć ucena i sile kontroliše ostale učenice. I tako dok pratimo naizgled redovne i normalne aktivnosti u internatu ubrzo otkrivamo da on krije mračne tajne...



Činjenica da je ovaj film snimljen 1969 i da predstavlja prvu špansku produkciju na engleskom jeziku namenjenu pre svega internacionaloj distribuciji. Mada, u svoje vreme, poprilično loše prihvaćen , svojim tretmanom teme i naročito vizuelnom postavkom ima malo sumnje da je imao uticaja na neke daleko poznatije naslove snimljene narednih godina i decenija poput Suspirie a ikonografski svakako ima udela i u postavci popularne serije Internat.



 Vizuelno impresivan čak i na ovakvoj kopiji koja je trenutno dostupna (nadam se da će se ipak neko setiti da ovo objavi i na blue ray), uz odličnu muziku i kvalitetnu režiju La residencia predstavlja film koji svakako morate videti.


"La residencia" nije savršen film. Svakako je mogao biti dinamičnije montiran i nešto kraći od svojih 99 minuta. Sa druge strane, postoje verzije  koje traju i samo 80-ak minuta gde samo mogu da zamislim koliko je tim intervencijama ovaj film unakažen.  
John Moulder-Brown i Lili Palmer


Cristina Galbo i Mary Maude

Ljubitelji tipičnih gaillo  i exploitation filmova ovde će naći manje zadovoljstva jer, mada smešten u idealni ambijent za eksploataciju, ovde su scene nasilja a naročito golotinje svedene na minimum i mnogo toga je prepušteno mašti ili bolje rečeno noćnoj mori  gledaoca. Takođe, film je poprilično spor ali ovaj gotovo gotski horor  svoj užas i bazira pre svega na finoj građenoj atmosferi . 

Režija: Narciso Ibanez Serador
Glume: Lilli Palmer
             Cristina Galbo
             John Moulder-Brown 


Na skali od (1-6) ocena: 4-


recenzija: Biograf